Reporter BHRT-a Slobodan Kovač bio je u domu Valentine Duvnjak, djevojke koja radi sve, reže i cijepa drva, šaluje, zida, bavi se poljoprivredom i živi od sela. A nekada se bavila novinarstvom daleko od kupreške visoravni. Banjaluku je napustila prije 6 godina i to s 20 maraka u džepu i kupila kartu za Donji Malovan u jednom smjeru. Selo gdje su bile kuće njenih roditelja,a  koje je morala svojim rukama obnavljati.

Podsjetimo, danas je Međunarodni dan žena na selu, a obilježava se svake godine u različitim zemljama širom svijeta. Cilj ovog datuma je da ukaže na težak položaj žena na selu, ali i oda priznanje za njihovu važnu, ali često zanemarenu ulogu u poljoprivredi.
 
 
Nedostaju joj redakcijski posao i kolege, ali ističe da je zavoljela život na selu i da joj je sada u krvi Malovan i sve što ga okružuje. S majkom radi koliko može, bore se i ne boje se da će ostati gladne. A ne boje se ni divljih zvijeri koje ih nerijetko posjećuju.

Da je sušna godina bila najveći problem i mještanima ispod Malovana potvrđuju svi s kojima su novinari usputno porazgovarali. I Valentina je zajedno s majkom svaku noć kada splasne ljetna vrelina donosila vodu do bašte kako bi spasila povrće. Organsko povrće koje je postalo nadaleko poznato.

Baviti se poljoprivredom traži potpunu posvećenost, jer ima bašte i u očevom i majčinom selu. Ove godine povrće nije toliko krupno kao prošlih godina, ali to joj donekle i odgovara, jer sitnije povrće je mnogo ukusnije i bolje za salate i ishranu djece.