Četrnaestero ljudi je najvjerojatnije izgubilo život u švicarskim Alpama u naletu nesvakidašnje blatne bujice koja se sručila s planine uništivši dio sela Bondo, blizu talijanske granice, priopćila je policija u četvrtak.

Za osmero njemačkih, austrijskih i švicarskih izletnika “zasada se ne zna gdje su”, navodi policija kantona Graubuenden.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je među nestalima bračni par. Švicarski list Blick piše da se također ne zna za četvero Nijemaca i dvoje Švicaraca. Na gornjoj fotografiji su evakuirani izletnici, piše Hina.

Usto, u nesreći se izgubio trag još petero ili šestero osoba, rekao je načelnik policije Graubuendena Andrea Mittner na tiskovnoj konferenciji, pozivajući se na izjavu člana njihove obitelji. Mittner je dodao se ta informacija još provjerava.

Potraga je pojačana tijekom noći i vlasti su uspostavile zonu zabrane letenja u krugu od 5 km kako bi olakšale posao spasilačkim ekipama koje pokušavaju locirati “alpiniste”.

Blick piše, prenoseći izjavu glasnogovornika policije, da područje nije u cijelosti prekriveno mobitelskim signalom. “Nadamo se da je to razlog zbog kojeg nismo mogli stupiti u vezu s nestalim osobama”, rekao je glasnogovornik Markus Walser.

“Spasioci sada pokušavaju locirati alpiniste iz zraka na tom području”, dodaje policija u priopćenju.
 

Nesreća se dogodila u srijedu u 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Golema količina stijena i blata koja se procjenjuje na 4 milijuna prostornih metara odlomila se s Piza Cengala i sručila u dolinu iza seoca Bonda, blizu talijanske granice, rekao je Martin Keize iz Uprave za šume i prirodne katastrofe kantona Graubuendena.

Policija je odmah pristupila evakuaciji sela ako bi se dogodili drugi odroni i blatne bujice. Evakuirano je stotinjak ljudi, neki helikopterom. Evakuirana su i dva planinarska doma.

Oštećeno je i uništeno dvanaest zgrada, među kojima pet u Bondu, navodi policija. Za promet je zatvorena i glavna cesta iz Stampe u Castasegnu, na jugu kantona.
 

Na videosnimci nesreće vidi se golema blatna bujica koja se poput lavine obrušava s padine i uništava sve na svom putu.

Švicarska seizmološka služba navodi da je rušenje kamenja i stijena koje je potaknulo blatnu bujicu bilo tako snažno da je izazvalo “vibracije” koje su seizmografi zabilježili u “čitavoj Švicarskoj”. Događaj je trajao oko minute i bio je snage potresa magnitude 3.

Vlasti su godinama “očekivale ovakvu nesreću”, budući da je obrušavanje stijena na tom području zabilježeno još 2011., 2012., 2016. i 21. kolovoza 2017., piše na mrežnoj stranici švicarske seizmološke službe.