Izuzetno snažan potres jačine 7,8 stupnjeva po Richteru pogodio je Novi Zeland rano u ponedjeljak, pri čemu je dosad poginulo dvoje ljudi, a oštećene su ceste i zgrade te uzrokovani brojni problemi diljem zemlje.

Službe hitne pomoći helikopterom su stigle na mjesto epicentra potresa koji je zatresao zemlju nakon ponoći oko 91 kilometar od grada Christchurcha na Južnom otoku.

 - To je potpuno uništenje. Ne znam... trebat će mjeseci rada - rekao je novozelandski premijer John Key ministru civilne obrane Gerryju Brownleeju nakon što je preletio preko obalnog grada Kaikoure, objavljeno je na Brownleejevom Twitter profilu.

Potres je prekinuo opskrbu strujom, a nisu radile ni telekomunikacije. Na cestama su nastale velike pukotine, a klizišta i druga šteta na infrastrukturi onemogućila je pristup najpogođenijim područjima.

Koliko je bio snažan potres pokazuje i činjenica da su se "razdovojili" cijeli dijelovi gorskog područja, pa su tako dvije krave i jedno tele doslovno ostale zarobljene na malom zelenom otoku oko kojeg je provalija.