Snježna oluja koja je u četvrtak zahvatila istočnu obalu Sjedinjenih Država paralizirala je zračni promet u New Yorku, prouzročila poplave u Bostonu gdje se voda ledila i desetke tisuća stanovnika ostavila bez električne energije, dok vlasti strahuju da bi najavljeni pad temperature mogao pogoršati stanje, javlja France Presse.
 
Ova prva veća oluja u 2018. donijela je veliku količinu snijega koji je, čini se, u četvrtak navečer prestajao padati.
 

Snijeg prekrio New York
 
Snijeg je u New Yorku stao, pošto je u četvrtak padao cijeli dan, i to gust, prekrivši ulice najveće američke metropole debelim bijelim ogrtačem i donijevši na ulice neobičan mir. Javne škole trebaju se ponovno otvoriti u petak u tom gradu s 8,5 milijuna stanovnika.
 
Guverneri saveznih država New Yorka i Massachusettsa upozorili su na poledicu zbog očekivanog pada temperature do -13 Celzijevih stupnjeva tijekom noći i tijekom čitavog vikenda.
 
Zračni promet poremećen, luke zatvorene, letovi otkazani

 
Promet je bio znatno poremećen: njujorške zračne luke J.F. Kennedy i La Guardia oko podneva su bile "praktično zatvorene", istaknuo je Andrew Cuomo, guverner New Yorka. Terminali su bili otvoreni za prihvat putnika koji nisu mogli otputovati.
 
Zbog zatvaranja JFK-a zrakoplov A380 kompanije Singapore Airlines morao je sletjeti u malenu zračnu luku Stewart, stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, koja još nikad nije primila toliko veliku letjelicu, objavila je zračna luka na Twitteru.
 
U zračnim lukama Newark u New Jerseyju i Logan u Bostonu otkazano je više od 75 posto letova.
 
Mrežna stranica Flightaware je objavila da je otkazano oko 4200 letova, a više od 2200 je kasnilo.
 

Teške nesreće na cestama, poplave i led u Bostonu
 
"Brojne teške nesreće" dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vlakovi koji povezuju gradove na sjeveroistoku također su kasnili ili su otkazani.
 
Oluja je u okolici Bostona bila praćena golemim valovima koji su prouzročili "rijetko viđenu poplavu", rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od veljače 1978.
 
Ulice u istočnim četvrtima Bostona, koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 općina na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamjenica.
 
U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza. Mnoge se trebaju otvoriti u petak, a u Bostonu će ostati zatvorene kako bi se olakšalo čišćenje cesta.
 

Snijeg na Floridi prvi put nakon 30 godina
 
Oluja je pogodila i dijelove jugoistoka, gdje snijeg obično ne pada.
 
Tako su ovog tjedna pahulje prekrile plaže na Floridi, prvi put u posljednjih više od 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.
 
U Sjevernoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi je u četvrtak predvečer ostalo bez struje, izvijestio je CNN.
 
U New Yorku je bez struje bilo 3000 ljudi, a oko 10.000 u Bostonu. Opskrba kućanstava trebala se normalizirati tijekom noći.
 
Očekuje se da će oluja, nazvana "bombastični ciklon" zbog naglog pada tlaka zraka, ovih dana privući ledeni zrak sa sjevera i tako donijeti novi hladni val.