CNN je objavio snimku testiranja prvog aktivnog laserskog oružja na svijetu namijenjenog za obaranje dronova, koje je američka ratna mornarica postavila u Perzijskom zaljevu.
 
"LaWS, akronim za Laser Weapon System (laserski oružani sustav), nije znanstvena fantastika. Nije eksperimentalan. Postavljen je na brodu USS Ponce i spreman je za gađanje meta u svakom trenutku", navodi CNN.

Kapetan Christopher Wells je izjavio: "Laser je precizniji od metka i možemo ga koristiti za različite mete. Kreće se brzinom svjetlosti, što je 50 000 puta brže od bilo kakve interkontinentalne balističke rakete".
 

Posada USS Poncea je za test lansirala dron kakav obično koriste Iran, Sjeverna Koreja, Kina, Rusija i ostali američki protivnici: "Krilo letjelice se u trenu zapalilo i zagrijalo dron do temperature
od 1000 stupnjeva, nakon čega je pao u more".
 
"Potpuno je nevidljiv i nečujan"

 
Poručnik Cale Hughes je izjavio: "Laser djeluje u nevidljivom dijelu elektromagnetskog spektra, tako da ne vidite zraku, a ujedno ne proizvodi nikakav zvuk. Potpuno je nečujan i stoga nevjerojatno
učinkovit".
 
Osoblje američke ratne mornarice smatra da bi ovo oružje zbog svoje preciznosti moglo ograničiti potencijalnu štetu u ratnom razdoblju. LaWS vrijedi ukupno 40 milijuna dolara, a sve što mu je potrebno za djelovanje je električna energija koju dobiva iz vlastitog malenog generatora.