Brodovi pridonose globalnim emisijama CO2 plina s tri posto, a to nije zanemariva kategorija. Srećom postoje i futuristički koncepti brodova, koji smanjuju emisiju štetnih plinova i štetno djelovanje na ekosustav, a da se pritom ne gubi brzina ili funkcionalnost.

Projekt "Vindskip" je jedan takav futuristički koncept, koji stiže iz norveške tvrke Lade AS. On koristi povišene bokove broda kao jedra, koja čitav brod pretvaraju u plovilo koje plovi uz pomoć vjetra.

Riječ je o hibridnom transportnom brodu, koje bi pogonio motor na tekući prirodni plin i koji bi uštedio oko 60 posto na troškovima goriva te smanjio štetne emisije za 80 posto.

Tvorac projekta Terje Lade ističe da bi se plovilo ponašalo više kao avion nego kao konvencionalan brod. "Vindskip može ploviti gotovo pa u smijeru vjetra, što ga čini više poput aviona. On koristi takozvani prividni vjetar, ili vjetar za plovidbu, kako bi proizveo efekt povlačenja naprijed, baš kao što i avion polijeće kad dostigne određenu brzinu", pojasnio je Lade.
Konkretno, brod bi mogao ići u vjetar pod kutem od maksimalno 18 stupnjeva od frontalnog poravnanja s vjetrom, a vakuum s druge strane broda bio bi dovoljan da ga gura naprijed.

U priloženom video pogledajte kako bi to izgledalo u stvarnosti.