Velik broj ruskih vojnika ubijen je nakon što su pogođeni, kako se čini, HIMARS-om. Radi se o drugom sličnom napadu u samo nekoliko dana. Podsjetimo, ranije ovog tjedna objavljeno je da je u Donjeckoj regiji ubijeno preko 65 ruskih vojnika koji su trenirali kad su pogođeni iz HIMARS-a.

Novi napad dogodio se u regiji Herson u srijedu. Ukrajinski OSINT projekt DeepState izvijestio je da je napad izveden na poligonu koji se nalazi u blizini sela Podo-Kalinivka u okupiranom Hersonu. Ruska služba BBC-ja, pozivajući se na izvor u ukrajinskim specijalnim službama, govori o istom mjestu napada.

Neprovjereni video koji navodno prikazuje trenutak udara na ruske trupe kruži Telegram kanalima. Newsweek je kontaktirao ruske i ukrajinske vlasti za komentar. Ukrajinski list Zerkalo nedeli izvijestio je da je najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno u ovom napadu. Kremlj nije komentirao incident.

"Još jedan ukrajinski HIMARS/GMLRS napad na Ruse okupljene na poligonu, ovaj put u Hersonu", napisao je Jimmy Rushton, kijevski analitičar za vanjsku politiku i sigurnost. "Jasno je vidljiv značajan broj žrtava", dodao je.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica Južnog operativnog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga (AFU), objavila je na televizijskom kanalu Kiev24 da je AFU napao poligon na lijevoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona.

Ona se referirala na spomenuti video i potvrdila da je poginulo najmanje 60 ruskih vojnika. Radi se o, kako je kazala, vojnicima iz 328. desantno-jurišne pukovnije i 810. zasebne gardijske brigade marinaca. Ipak, ona nije spomenula o kojem se oružju radi.
 


Rusi su laka meta

Na snimci nastaloj iz drona iz prilične daljine vidi se poveća grupa ljudi. Iznenada se vidi velika eksplozija. Kad nestane dim, vide se mrtvi ili teško ranjeni vojnici. Snimka se onda prebacuje na drugo mjesto te se ponavlja ista stvar. Dakle, sugerira se da je došlo do dva napada.

Ruski proratni blogeri bijesni su i krive zapovjednike jer su učinili ruske trupe lakom metom. Grupiraju se u velikom broju i očito treniraju preblizu prvoj crti bojišnice, pa su u dometu ukrajinskih dronova i raketnih sustava.

Tako je za raniji napad ovog tjedna kao jedan od krivaca, prema ruskim vojnim blogerima, prozvan general-bojnik Oleg Mojsejev. Trupe koje su ubijene u ranijem napadu čekale su inspekciju ovog generala. Snimke s mjesta događaja navodno su objavljivali bijesni preživjeli vojnici.