Izraelske sigurnosne snage uhitile su maloljetnu Palestinku koja je snimljena kako udara i gura izraelske vojnike tijekom prosvjeda u palestinsko zapadnoj obali.

Video, koji je snimljen u petak, pokazuje dvije djevojke i ženu koje viču na dvojicu izraelskih vojnika da se maknu s njihovog kućnog praga, potom ih udaraju ih i guraju niz stepenice. Vojnici, barem koliko se vidi na snimci, ne uzvraćaju.
 
Uhićena djevojka je Ahed Tamimi (17), a optužena je za napad i sudjelovanje u nasilnim prosvjedima.
 
 
 No kako javlja BBC, otac osuđene djevojke tvrdi da su vojnici prije ovog incidenta ispalili suzavac i razbili prozore na njihovoj obiteljskoj kući. “Izraelske snage pretresle su moj dom i uhitile moju kćer nakon izraelskih medijskih napada na nju. Ukrali su naše mobitele, fotoaparate i laptope i istukli moju ženu i djecu”, napisao je njen otac Basem na Facebooku.

Rođak djevojke pogođen gumenim metkom u lice
 
Basem Tamimi, poznati palestinski aktivist, također tvrdi kako je 14-godišnji rođak uhićene Ahed, Mohamed, pogođen u lice gumenim metkom ranije tog dana. Mohamed je ranjen tijekom prosvjeda u selu Nabi Salih gdje je više od 200 Palestinaca navodno bacalo kamenje na izraelsku vojsku.
 
Vojska tvrdi da je obitelj Tamimi pomagala prosvjednicima: “Nekoliko prosvjednika ušlo je u obližnji dom i nastavilo bacati kamenje na vojnike iz unutrašnjosti doma s odobrenjem stanara. Kasnije, nekoliko palestinskih žena izišlo je da bi se suočilo s prosvjednicima kako bi izazvali provokaciju.”
 
Vojnik na snimci je bio zapovjednik pješačkog odreda, a izraelska vojska tvrdi da se “ponio profesionalno ne odgovarajući istom mjerom”. “Palestinci su mogli biti uhićeni u vrijeme incidenta, s obzirom da su bili fizički nasilni i da su ometali vojnike u izvršavanju njihovih zadaća”, zaključuje se u izvješću vojske.