Snage iračkih Kurda ušle su u petak u Sindžar, strateški važan grad na sjeveru Iraka koji žele preuzeti od Islamske države.

U okviru operacije pokrenute u četvrtak uz potporu međunarodne koalicije predvođene SAD-om, borci pešmerga ušli su "iz svih smjerova" u grad koji je doživio masovna razaranja, kako bi ga počeli čistiti od džihadista. Regionalno sigurnosno vijeće objavilo je da su pešmerge zauzele ključne zgrade te da su borci ISIS-a "poraženi i u bijegu". Pretpostavlja se da je u gradu prije ofenzive bilo između 400 i 500 džihadista.

Potpomognuti američkim zračnim napadima, Kurdi su odsjekli Sindžar od istoka i zapada u četvrtak, u ofenzivi protiv Islamske države koja bi se mogla pokazati ključnom u naporima da se porazi džihadistička skupina. Jedan od kurdskih zapovjednika u napadu, Kamran Hawrami, rekao je: "U zadnjih godinu i pol borce Islamske države nikada nisam vidio ovako ranjive, u paničnom bijegu." Iako su kurdski borci razvili zastavu u centru grada, situacija je još uvijek opisana kao opasna i prerano je za proglašenje pobjede, dodao je drugi zapovjednik Kurda, Ghazi Ali.
 

Sindžar se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje irački grad Mosul, koji je pod kontrolom IS-a, i grad Raku koji je njihovo uporište u susjednoj Siriji. Prije 15 mjeseci džihadisti ISIS-a zauzeli su grad i pritom masakrirali stotine Jezida, jedne od najstarijih iračkih manjina, koje su zbog njihovih religijskih uvjerenja optužili da štuju vraga. U napadu koji je oslobodio grad sudjelovalo je i stotine njihovih boraca. Zapovjednik Jezida Haydar Shasho o napadu je kazao: "Ne bismo uspjeli bez zračne potpore američkih snaga, ona je bila ključna. Sindžar je vrlo važan grad za nas - bez njega mi praktički ne postojimo."

Ova ofenziva je dosada najveća koordinirana akcija američkih i kurdskih snaga kojima je konačni cilj uništiti Islamsku državu. Budući da je Sindžar važna poveznica između Mosula i Rakua, njegovim zauzimanjem Islamska država znatno je osakaćena jer im je prekinuta glavna linija opskrbe što bi u konačnici mogla rezultirati razbijanjem kalifata na dva dijela. Kad se tome pridoda i zauzimanje sjevero-istočnog dijela Sirije od strane kurdskih sirijskih snaga (što je naljutilo Tursku jer je previše blizu granici po njihovom mišljenju), jasno je da su snage ISIS-a u dosad najvećim problemima.

Dobre vijesti stižu iz Iraka gdje se tamošnja vojska pohvalila da je počela sa 'čišćenjem' džihadista u gradu Ramadi na zapadu zemlje.

Podsjetimo, ranije tijekom dana stigla je vijest kako su Amerikanci u napadu dronom najvjerojatnije ubili Jihadi Johna. Zloglasni terorist bio je glavni lik na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) brutalno odrubljuju glave taocima. Pravo mu je ime Mohammad Emwazi, rođen je Kuvajtu 1988., a u Britaniju se preselio kad mu je bilo šest godina. Dolazi iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.

U IS-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.
 

Jedan od vođa Al-Nusre uhićen u Kijevu

Jedan od vođa terorističke organizacije Al-Nusra, za kojim je izdana međunarodna potjernica, uhićen je u Kijevu. Vijest je objavila ukrajinska tajna služba, a prenio RTL. Neimenovana osoba u pitanju građanin je jedne od bivših sovjetskih republika, a u Siriji je ratovao tijekom 2013. i 2014. godine.