Četverogodišnji dječak iz Bangladeša izgleda poput 80-godišnjaka zbog rijetkog poremećaja od kojeg boluje. Bayezid Hossain iz Magure ima smežurano lice, upale oči, bore, bolove u zglobovima, problema s mokrenjem, a zubi su mu već oslabjeli i ispadaju.

Ovaj neobičan slučaj naziva se progerija, a radi se o prijevremenom starenju koje tijekom prvog ili drugog desetljeća života dovodi do smrti, najčešće zbog ubrzane ateroskleroze karotidnih i koronarnih arterija. Navodno je progerija inspirirala F. Scotta Fitzgeralda za kratku pripovijetku ‘Neobična priča Benjamina Buttona’ prema kojoj je nastao film s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

Premda ovo stanje, naravno, nije zarazno, ljudi u mjestu ga izbjegavaju, a djeca se boje igrati s njim premda mu je kvocijent inteligencije iznadprosječan. Bayezid ima i oblik cutis laxa, rijetkog poremećaja zbog kojeg koža gubi elastičnost i viješa se, piše Daily Mail.

Njegova 18-godišnja majka Tripti Khatun kaže da je zapanjena koliko joj je sin pametan, ali joj se slama srce zbog njegovog izgleda.

‘Bayezid je naučio hodati s tri godine, ali kompletne zube imao je već s tri mjeseca. Njegov fizički razvoj je posve abnormalan, ali mentalno je oštar, s njim je divno razgovarati, svjestan je svega i vrlo intuitivan za svoju dob. Ne izgleda poput ostale djece. Izgleda poput starca. On mi je prvo dijete i teško mi ga je gledati’, rekla je Tripti.