Uragan Ian približava se Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa, piše Index.hr.

Ian je ojačao u iznimno opasan uragan 4. kategorije, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). No kasnije je objavio da se očekuje da će Ian malo oslabjeti kad stigne na kopno.
 


Vjetrovi snage uragana sada se počinju širiti prema unutrašnjosti središnje Floride jer je središte uragana Ian samo 70-ak kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi.

Upozorenje na ekstremni vjetar izdano je za Sarasotu i Charlotte. "Ovo je ekstremno opasna situacija, opasna po život!" stoji u upozorenju.
 


Meteorološka postaja u blizini otoka Sanibel na Floridi nedavno je izvijestila o vjetrovima s udarima od preko 150km/h.

Više od 330.000 potrošača ostalo je bez struje na Floridi zbog uragana Ian, prema PowerOutage.us. Stranica je izvijestila da okrug Lee, dom Fort Myersa i Cape Corala, ima najviše nestanaka struje s više od 100.000 pogođenih korisnika.
 


U okrugu Collier, koji uključuje Naples i Marco Island, 66.000 kupaca ostalo je bez struje, navodi se na stranici.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila viša za 2.33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 88.60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2.60 dolara višoj cijeni, od 81.10 dolara.
 


Što znači oluja 4. kategorije?

Uragani se mjere pomoću Saffir-Simpsonove ljestvice s ocjenom od 1 do 5. Kategorije od 3 do 5 smatraju se velikim uraganom. Trenutačno se predviđa da će Ian biti gotovo u kategoriji 5.

Evo što svaka kategorija znači:

Kategorija 1: Trajna brzina vjetra od 119 do 153 km/h. Dovoljno je moćan da ošteti krovove, šindre i velike grane drveća

Kategorija 2: Trajna brzina vjetra od 154 do 177 km/h. Kuće bi mogle pretrpjeti veliku štetu na krovovima, a gotovo potpuni gubitak struje vjerojatno će trajati danima

Kategorija 3: Trajna brzina vjetra od 178 do 208 km/h. Šteta je razorna, a ugrožen je i pristup struji i vodi

Kategorija 4: Trajna brzina vjetra od 209 do 251 km/h. Šteta je katastrofalna, s teškim udarima na krovove i vanjske zidove kuća. Neka područja mogu postati nenastanjiva tjednima ili mjesecima

Kategorija 5: Trajna brzina vjetra od 252 km/h ili veća. Mnoge kuće mogu biti uništene, s urušenim krovovima i zidovima. Nestanci struje mogu trajati tjednima ili mjesecima, a većina pogođenog područja dugo će biti nenastanjiva.