Predsjednik Nicolas Maduro usmjerava zaradu od prodaje nafte kroz ruskog energetskog diva Rosnefta nastojeći izbjeći američke sankcije uvedene kako bi ga zbacile s vlasti, navode izvori i dokumenti koje je pregledao Reuters.

Takva trgovina je najnoviji znak rastuće ovisnosti vlade Venezuele o Rusiji, dok SAD steže financijsku omču oko Madura kojega smatra diktatorom.

Venezuela ovisi o prodaji nafte

Uz gospodarski oporavak, nakon godina recesije i naglog pada proizvodnje nafte, Venezuela se već mučila s financiranjem uvoza i državne potrošnje i prije nego što je Washington u siječnju nametnuo stroga ograničenja državnoj naftnoj tvrtki PDVSA-i.

Nafta čini više od 90 posto izvoza iz članice OPEC-a i najveći dio državnih prihoda. Maduro optužuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za vođenje gospodarskog rata protiv Venezuele.

Madurova administracija od siječnja razgovara sa saveznicima u Moskvi o načinima zaobilaženja zabrane za klijente koji plaćaju PDVSA-i u dolarima, kažu izvori. Rusija je javno izjavila da su sankcije SAD-a nezakonite i da će s Venezuelom raditi na tome da im odoli.

Prosljeđuju račune od prodaje ruskoj tvrtki

Prema onome što je otkrio Reuters, venezuelska državna naftna tvrtka PDVSA počela je Rosneftu prosljeđivati račune od svoje prodaje nafte.

Ruski energetski div odmah plaća PDVSA-i s popustom na prodajnu cijenu, pri čemu izbjegava uobičajeni vremenski okvir od 30 do 90 dana za dovršenje naftnih transakcija te kasnije naplaćuje puni iznos od kupca, navodi se u dokumentima.

"PDVSA isporučuje svoje račune za naplatu Rosneftu", rekao je izvor u venezuelskoj državnoj tvrtki, pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od odmazde.