Milijuni stanovnika Venezuele napustili su tu naftom bogatu zemlju u posljednje dvije godine zbog ekonomskog kolapsa. Nestašica hrane i osnovnih dobara, godine recesije, visoka inflacija i redovita nestašica električne energije ključni su razlozi financijske krize i emigracije stanovništva, piše BBC.

Vlada tvrdi da je glavni krivac za takvo ekonomsko stanje 'gospodarski rat' koji se vodi protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, no mnogi u zemlji, ali i izvan nje, za to krive upravo njegove političke poteze, u kombinaciji s korupcijom i lošim upravljanjem.

Jedno od najviše gospodarsko-ekonomski pogođenih područja je Zulia, poznato središte naftne industrije u zemlji.

Nestašica struje

Mnogim međunarodnim novinarima nije dopušteno izvještavati iz Venezuele, no novinar BBC-ja, Vladimir Hernandez, jedan je od rijetkih koji je to uspio. Izvijestio je da ljudi kupuju salo i mast kako bi mogli prehraniti djecu, a na tržnici se prodaje trula govedina oko koje se okupljaju muhe. Smrad je nesnosan, no građani Venezuele nemaju izbora. Takvo meso jedino je meso koje si mogu priuštiti, piše BBC.

„Deset puta dnevno imamo prekid opskrbe električnom energijom. Ti prekidi ponekad traju i satima. Naravno da vam se sve brzo pokvari i istrune“, objasnio je jedan od prodavača na tržnici za BBC.

Rupe u zidovima kao ventilacija

Stanovnici Zulije ponekad znaju ostati bez struje i po nekoliko dana. Maria Eugenia Tapia izjavila je za BBC kako na ovim visokim temperaturama, od 35 do 40 Celzijevih stupnjeva, preživljava jer je iskopala rupu u zidu i tako dovela u kuću barem neku količinu svježeg zraka. Ona je bez struje, kao i cijelo njeno naselje, već pet dana.

Zbog prekida u dotoku električne energije, mrtvačnice u Venezueli u ozbiljnim su problemima. Zaposlenik jedne mrtvačnice rekao je za BBC da ponekad tijela trunu sve dok ne eksplodiraju.