Kada je Ministarstvo obrane Albanije najavilo aukciju 40 zastarjelih vojnih zrakoplova i helikoptera, nisu očekivali što će uslijediti. Stare letjelice sovjetske i kineske proizvodnje, s početnom cijenom između osam i 13 tisuća eura, izazvale su veliko zanimanje. Sada ponovno razmatraju cijenu, a aukcija je odgođena.

Ono što su desetljećima čuvali vojnici iza blindiranih vrata, sada je na prodaju - u tunelu albanske vojne baze Gjader tridesetak vojnih zrakoplova MIG 19 i 21 prekriveni su prašinom.

Prošlo je više od deset godina otkad su posljednji put letjeli, a sada je došlo vrijeme da se prodaju.

Skinuto oružje, streljivo i sistemi za upravljanje oružjem

"Prvi zrakoplovi stigli su 1951., posljednji 1977. Svih ovih godina radili su vrlo dobro, ali sada je Albanija članica NATO-a i ovi zrakoplovi nisu u skladu s njihovim standardima. Stari su i odavno nisu u funkciji pa smo ih odlučili prodati", objašnjava Vasil Jongari, dužnosnik u Ministarstvu obrane Albanije.

Dvadesetak kilometara od Tirane, u drugoj vojnoj bazi, još je borbenih zrakoplova.I to nije sve - Albanija ima blizu 200 vojnih zrakoplova i helikoptera. S onih za prodaju je skinuto oružje, streljivo i sustavi za upravljanje oružjem.


"Ovi avioni su proizvedeni pedesetih godina prošlog veka i ne mogu se koristiti u vojne svrhe, ali pojedini vazduhoplovni muzeji i kolekcionari već su izrazili interesovanje za učešće na prodajnoj aukciji", izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Bujar Sheme, bivši pilot, punih je 30 godina letio ovim zrakoplovima. Sada se s nostalgijom, ali i ponosom, sjeća najboljih godina života.
 

Veliki interes muzeja i kolekcionara

"Svi smo bili posvećeni svojim dužnostima. Naši instruktori nastavili su tradiciju prenošenja znanja s jedne generacije na drugu. Znali smo da će svemu tome doći kraj. Ipak, smatram da je trebalo sačuvati temelj albanskog borbenog zrakoplovstva", kaže Bujar.

Neki zrakoplovi bit će izloženi u muzejima u Albaniji. Neki će, možda, biti prodani kao metalni otpad.

"Novac od prodaje stare tehnike bit će potrošen na modernizaciju oružanih snaga, odnosno, opskrbu suvremenim oružjem koje ispunjava standarde NATO-a", kaže Jongari.

Kada je aukcija najavljena za 22. veljače, cijena je bila između osam i 13 tisuća eura. No, zbog velikog zanimanja muzeja i kolekcionara iz raznih zemalja, Ministarstvo obrane Albanije odgodilo je aukciju za nekoliko tjedana, dok ponovo ne razmotre cijenu.

Do tada,kako prenosi Aljazeera, vrata ovog tunela ostaju zatvorena.