Dodatne stotine stanovnika australske države Victoria pozvano je danas od nadležnih vlasti da se odmah evakuiraju iz svojih kuća nakon što je šumski požar, koji je uništio nekoliko imanja i usmrtio stoku, nastavio prijetiti ruralnim mjestima, objavio je Reuters.

Više od dvije tisuće ljudi jučer je pobjeglo iz gradova na zapadu Victorije nakon što su izdane naredbe za hitnu evakuaciju kako bi otišli dok je još sigurno i krenuli na istok u obližnje regionalno središte Ballarat, 95 kilometara zapadno od Melbournea.

Stotine vatrogasaca, navodi Reuters, bore se s ogromnim požarom uz podršku nekoliko zrakoplova, a nova su upozorenja o evakuaciji obuhvatila 14 ruralnih mjesta. Opožareno je otprilike 10.000 hektara površine, istaknule su tamošnje vlasti.

Vatra se približava gradovima

Jaki vjetrovi šire požare koji su sve bliže gradovima, dok su ekipe za hitne slučajeve pozvale stanovnike da se sklone u svoje kuće ako ne mogu izaći.

Prvi čovjek vatrogasne službe države Victoria Jason Heffernan rekao je za Australian Broadcasting Corp. kako očekuje da će uvjeti požara danas ostati prilično nestabilni.

"Nažalost, dobivamo rane izvještaje o gubicima nekih kuća i ostalih pomoćnih objekata", rekao je Heffernan.

Prema prognozama tamošnjeg meteorološkog zavoda, danas bi, međutim, trebalo doći do smirivanja požara budući da se hladna fronta s južne obale Australije premješta prema regijama koje se bore sa šumskim požarima.