Korupcijski skandal u Ukrajini koji je otkriven ovog tjedna možda je potaknuo zabrinutost oko opskrbe zemlje vojnom pomoći, ali reakcija vlasti na to bi ipak mogla pomoći u osiguravanju veće pomoći Zapada, rekli su brojni stručnjaci za Newsweek. Ranije ovog tjedna, čelnik ukrajinskog Vrhovnog suda pritvoren je u sklopu istrage o podmićivanju od strane antikorupcijskih tijela.

- ‘Neprimjerena korist‘ od 2,7 milijuna dolara ‘namijenjena predsjedniku Vrhovnog suda i odvjetniku mogla bi biti dio šire sheme korupcijskog pritiska na sudove‘, navodi u priopćenju Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine i Specijalizirano tužiteljstvo za borbu protiv korupcije. Agencije nisu spomenule nikakva imena, ali glavni sudac Vsevolod Kniaziev smijenjen je ovog tjedna sa svoje dužnosti, izvijestilo je više medija.

- Ovo je prvi put da su te agencije za provođenje zakona razotkrile korupciju na tako visokoj razini - stoji u zajedničkom priopćenju od utorka.

To nije bio prvi put da je korupcija u Ukrajini dospjela na naslovnice od izbijanja rata s Rusijom u veljači 2022. U siječnju ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je niz dužnosnika, uključujući ministre i guvernere.

- Svi unutarnji problemi koji koče državu se čiste. To je neophodno za našu obranu i pomaže našem približavanju europskim institucijama - rekao je tada Zelenski.

Ukrajina ima povijest korupcije daleko prije izbijanja rata s Rusijom. U 2021. Ukrajina je bila na 122. mjestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Američka neprofitna organizacija Freedom House daje Ukrajini ocjenu 50 od 100 u svom pregledu statusa globalne slobode. Na pitanje ‘Jesu li mjere zaštite od službene korupcije jake i učinkovite?‘ daje zemlji 1 od 4. Primjećuju napredak koji je Ukrajina postigla po tom pitanju, ali inzistiraju: ‘Korupcija ostaje ozbiljan problem, a politička volja za borbu protiv nje je nedosljedna.‘

Neki od zapadnih saveznika ranije su izrazili zabrinutost oko toga gdje točno završavaju različiti oblici pomoći poslani Ukrajini. Milijarde dolara poslane su u zemlju, a neki republikanci pozvali su na reviziju kako se troše. Također je bilo zabrinutosti od strane nekih unutar zemlje, uključujući Transparency International Ukraine, o tome kako su provedene istrage korupcijNekoliko kijevskih saveznika obvezalo se obučavati ukrajinske pilote na zrakoplovima poput F-16, ali nijedna zemlja još nije obećala osigurati napredne borbene zrakoplove. Stručnjaci primjećuju da postoji nekoliko razloga za oklijevanje Zapada u osiguravanju zrakoplova, ali neki kažu da otvorena predanost Ukrajine otkrivanju korupcije pomaže u traženju vojne pomoći, kao i bližoj suradnji sa zapadnim institucijama.

- Iako je pomalo šokantna, objava od utorka jasan je pokazatelj da Ukrajina ozbiljno želi ukloniti prepreke članstvu u EU-u i NATO-u, rekao je David Dunn, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Birmingham u Ujedinjenom Kraljevstvu.e.

Stručnjaci su za Newsweek rekli da će, iako najnovija otkrića o korupciji mogu dodatno naštetiti ugledu zemlje među njezinim kritičarima, transparentnost istraga u konačnici ići u korist Ukrajine, postajući ključna ne samo za postizanje napretka u mogućim pridruživanjima EU-u i NATO-u, već također u održavanju protoka vojne pomoći.

Na svojoj nedavnoj europskoj turneji u Rimu, Berlinu, Parizu i Londonu, Zelenski je udvostručio pozive za borbene zrakoplove zapadne proizvodnje kao što su F-16, koji bi bili značajna nadogradnja zrakoplova iz sovjetske ere kojima ukrajinske zračne snage trenutačno upravljaju.

- Sada radimo na stvaranju koalicije borbenih zrakoplova, a djelomično su moji posjeti europskim prijestolnicama usmjereni na to. Mislim da ćemo u tome i uspjeti - rekao je Zelenski novinarima tijekom konferencije za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

- Na neki način ovo možete čitati kao potpuno pozitivnu stvar - rekao je Dunn za Newsweek.

- To je dio nastojanja Ukrajine da se uključi u EU i da postane ‘čvrsto ugrađena u Zapad‘, ističe Dunn za Newsweek, dodajući da je također ‘u strateškom interesu Europe i SAD-a pomoći Ukrajini na tom putu‘.

Najnoviji korupcijski skandal mogao bi potaknuti rezerve oko pružanja pomoći Ukrajini koje su se već pojavile na desnoj strani političkog spektra SAD-a, rekao je Dunn, ali će međunarodna zajednica u širem smislu vjerojatno pozitivno prihvatiti obveze za borbu protiv korupcije.- Izloženost korupciji označava djelotvornost i djelotvornost postojeće antikorupcijske infrastrukture - tvrdi Andrij Biletski iz kijevskog Centra za istraživanje i obrazovanje protiv korupcije.

- Učinili su ono što su trebali učiniti. Otkrili su i pokušali privesti pravdi visokog dužnosnika, čelnika Vrhovnog suda - rekao je za Newsweek.

- Budući da je slučaj objavljen putem službenih kanala, a ne medija, to pokazuje da se ‘poduzimaju napori da se otkrije i riješi korupcija na najvišim razinama vlasti‘ - ustvrdio je Biletski.

- Međutim, važno je naglasiti da se razotkrivanje korupcije ne bi trebalo smatrati pokazateljem da je korupcija široko rasprostranjena ili sveprisutna u cijelom pravosuđu ili vladi - ističe Biletski.

Vijest je ‘snažan signal da je Ukrajina ozbiljna ne samo u namjeri da prevlada na bojnom polju, već i u poduzimanju reforme pravosuđa koja bi je približila standardima naprednih demokracija‘, kaže Mikhail Alekseev, profesor političkih znanosti na Sveučilištu San Diego State .

Rad ukrajinske vlade na iskorjenjivanju korupcije na najvišim razinama zaslužuje ‘veću, a ne manju podršku od nas i za njezinu vojsku i za izgradnju institucija‘, rekao je Alekseev, dodajući da nedavne ukrajinske ankete javnog mnijenja pokazuju da se njezini stanovnici ne žele vratiti ‘pokvarenim stazama iz prošlosti‘.

- Dugoročne značajne reforme bit će nemoguće ako Rusija zadrži okupirane teritorije, nastavi svoju masovnu vojnu agresiju i istroši obranu Ukrajine i volju njezinih saveznika da vojno podrže Ukrajinu - rekao je Alekseev.

- Bilo bi ‘kontraproduktivno‘ ako bi se ukrajinski napori da se ukloni dugogodišnja korupcija iskoristili za zaustavljanje potpore Ukrajini - kaže David Jordan, suravnatelj Freeman Air and Space Instituta na King‘s Collegeu u Londonu.

To bi povećalo izglede Moskve za uspjeh, rekao je, dodajući da bi bilo ‘nevjerojatno kratkovidno temeljiti odluke samo na odavno poznatom problemu korupcije koji zastrašuje ukrajinsku javnost‘ i stoga učiniti ‘vjerojatnijim da bi Putin mogao uspjeti‘, zaključuje Jordan za Newsweek.