Australski znanstvenici uspjeli su razviti koronavirus u laboratoriju što bi mogla biti prekretnica u borbi protiv ovog virusa za koji stručnjaci kažu da je sve više nalik SARS-u i koji bi mogao zaraziti desetke tisuća ljudi, piše ABC News, prenosi 24sata.

Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli razviti koronavirus u laboratoriju izvan Kine, prije ovoga bio je samo jedan slučaj kineskih znanstvenika koji su u laboratoriju uspjeli samo detektirati genetski kod virusa.

No ovaj pothvat australskih znanstvenika s Doherty instituta u Melbourneu puno je bitniji jer bi na temelju njihova istraživanja moglo biti jasno hoće li neko buduće cjepivo efikasno djelovati protiv virusa.

Svoje će otkriće odmah podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja će podatke podijeliti laboratorijima diljem svijeta koji su uključeni u razvoj cjepiva za virus koji se proširio iz Kine.

Australski znanstvenici koronavirus razvili su u laboratoriju od pacijenta koji je zaražen prošlog petka.

-Imamo ga, fantastično! – rekao je zamjenik ravnatelja instituta Mike Catton, dodavši kako je ovo otkriće od vitalne važnosti te da bi moglo postati ključni dio u procesu razvijanja cjepiva jer će sad znanstvenici moći testirati bilo koje cjepivo protiv laboratorijske verzije virusa.

-Radili smo 12 sati na dan, ponekad i do 2 ujutro. No bili smo spremni, zato je i osnovan ovaj institut, to je njegova zadaća. Od petka kad smo izolirali virus iz zaraženog pacijenta pa do utorka, uspjeli smo detektirati koronavirus, sekvencionirati ga i izolirati – rekao je dr. Julian Druce s instituta u Melbourneu.