Razlike u kvaliteti života među pojedinim njemačkim regijama su vrlo velike, proizlazi iz rezultata izvješća povjerenstva njemačke vlade o kvaliteti života, čije dijelove u ponedjeljak prenose njemački mediji.

''Između pojedinih njemačkih regija postoje osjetne razlike u primanjima, mogućnostima zapošljavanja, prometnoj i telekomunikacijskoj povezanosti kao i temeljnoj opskrbi“, stoji u izvješću povjerenstva pod nazivom „Jednaki životni uvjeti“ čije je dijelove u ponedjeljak objavila medijska kuća Funke.

Prema istim informacijama savezna vlada bi trebala unijeti promjene u politici regionalne pomoći u razvoju.

''Pomoć se više neće raspoređivati prema stranama svijeta nego prema potrebama“, stoji u izvješću.

Iako su istočnonjemačke savezne pokrajine i 30 godina nakon pada Berlinskog zida i dalje najnerazvijenija područja zemlje, izvješće je pokazalo da su i u mnogim dijelovima zapadne Njemačke primjetni nedostaci u razvoju. Stoga se pomoć više ne bi trebala raspoređivati po ključu ''bogati zapad, siromašni istok“, nego po regionalnim potrebama.

Savez njemačkih gradova i općina zatražilo je od savezne vlade djelovanje protiv ovog fenomena kojeg smatraju „sudbonosnim za budućnost zemlje“.

''Mi očekujemo da se konačno poduzmu odlučujući koraci kako bi se približili cilju jednakih životnih uvjeta u svim dijelovima Njemačke“, rekao je direktor Saveza gradova i općina Gerd Landsberg u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse.

On je zaključio kako se u nekim dijelovima Njemačke građani osjećaju ''ostavljenima na cjedilu''.

Izvješće vladinog povjerenstva o razlikama u kvaliteti života će službeno biti predstavljeno u srijedu.