Velikim imenima automobilske industrije, među kojima su i Volkswagen i Fiat Chrysler, prijete novčane kazne čiji će se iznosi mjeriti milijardama zbog neusuglašenosti s novim, strogim europskim ograničenjima emisije ugljik-dioksida najavljenim za 2021. godinu, prema jednoj studiji.

"Procjenjuje se da će samo četiri od 11 proizvođača ispuniti standarde EU 2021 za emisiju ugljik-dioksida, dok će se ostali suočiti s visokim novčanim kaznama", naveli su istraživači iz britanske firme PA Consulting u priopćenju, a prenosi agencija France-Presse.

Zemlje Europske unije dogovorile su se 2014. godine da proizvođači automobila trebaju ograničiti emisiju CO2 na 95 grama po kilometru kod svih modela vozila u njihovom proizvodnom portfoliju tijekom sedam godina.

Količina emisije u 2015. godini iznosila je blizu 130 grama po kilometru u prosjeku.

Visoke kazne

Ako ne ispune propisani standard, automobilske grupacije morat će platiti novčane kazne od 95 eura (114 dolara) po gramu prekoračenog limita, a taj se iznos onda množi s brojem automobila koje prodaju u 2020. godini.

"Većina proizvođača automobila suočit će se s kaznama, naročito njemački, koji često nude veće motore, koji više zagađuju", prognoziraju autori studije.

Njemački BMV, Volkswagen i Daimler, američki Ford, talijansko-američki Fiat Chrysler, francuski Peugeoet-Citroen (PSA) i južnokorejski Hyundai neće moći staviti pod kontrolu svoje emisije do predviđenog roka, piše u studiji.

Ta "pilula" bit će naročito gorka za Peugeot, matičnu kompaniju PSA, koja neće uspjeti ispuniti ovaj cilj samo zbog nedavne kupovine njemačkog Opela od General Motorsa, ocjenjuje francuska agencija.

Električni automobili

Kao najveći proizvođač automobila u svijetu i vlasnik Audija i Porschea, Volkswagen bi mogao platiti danak od 1,7 milijardi eura, dok bi briselska globa za Fiat Chrysler mogla dostići 1,2 milijarde eura, navodi se u prognozama.

Predviđa se da će švedski Volvo, japanska Toyota, francusko-japanski Renault–Nissan i Jaguar Land Rover ispuniti standarde za emisiju CO2.

Njemački proizvođači automobila najavili su poplavu električnih modela za sljedeće godine jer su skandali u vezi s varanjem na testovima emisije plinova nagrizli imidž dizelaša, za koje su tipovali da će smanjiti količinu CO2.

Ipak, nova tehnologija prekasno će stići na tržište da bi poštedjela automobilske kompanije visokih kazni 2021. godine, zaključuje France-Presse.