Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu kako postoji "velika vjerojatnoća" sukoba sa Sjevernom Korejom, koja nastavlja s razvojem svojih nuklearnih i raketnih programa za koje tvrdi da su joj potrebni kako bi se suprotstavila američkoj agresiji.

Njegovi komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je Jug, u kome se nalazi 28.500 američkih vojnika, priopćio kako želi otvoriti kanal komunikacije sa Sjevernom Korejom, dok Moon provodi svoju politiku na dva kolosijeka koja uključuje sankcije i dijalog u pokušaju da obuzda svog susjeda.

Sjeverna Koreja ne taji činjenicu da radi na razvoju projektila s nuklearnom bojevom glavom koji je u stanju pogoditi američko kopno i ignorirala je apele da prekine svoje nuklearne i raketne programe, čak i od Kine, njenog jedinog velikog saveznika.

Sjever je u nedjelju lansirao balističku raketu, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i tvrdeći da je to bio test njenog kapaciteta da nosi "nuklearnu bojevu glavu velikih dimenzija".

''Realnost je da ovdje postoji velika vjerojatnoća vojnog sukoba kod NLL (Sjeverne granične linije) i vojne demarkacijske linije'', izjavio je Moon u predsjedničkoj Plavoj kući.

Također je kazao kako izgleda da su nuklearni i raketni kapaciteti Sjevera u posljednje vrijeme rapidno napredovali, ali da je Jug spreman i u stanju je uzvratiti na sjevernokorejski napad.

Moon je pobijedio na izborima prošle sedmice zalažući se za umjereniji pristup prema Sjeveru i izjavio je nakon preuzimanja dužnosti da će istovremeno insistirati i na dijalogu i na pritisku, prenosi Reuters.

S druge strane, Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je u utorak iza zatvorenih vrata o pooštravanju sankcija protiv Sjeverne Koreje i njezinim zabranjenim programima, nuklearnom i balističkom, nakon novog ispaljivanja rakete proteklog vikenda, a Južna Koreja u srijedu je objavila kako želi ponovno otvoriti komunikacijski kanal s Pyongyangom.

Sjedinjene Države i Kina pripremaju novu rezoluciju o eventualnim dodatnim kaznenim mjerama protiv Pyongyanga, kazala je novinarima američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley upućujući poziv na međunarodnu mobilizaciju.

"Moramo svi poslati signal Sjevernoj Koreji", zaključila je Haley upozoravajući zemlje koje ne primjenjuju sankcije uvedene prije jednog desetljeća da se izlažu odmazdi Washingtona, prenosi Hina.

Dodala je međutim da je vlada spremna "razgovarati" s Pyongyangom ali pod uvjetom "potpunog prekida nuklearnog procesa i svakog testiranja" raketa.

''SAD je uvijek izražavao spremnost obnovi dijaloga sa Sjevernom Korejom ali pod uvjetom da komunistički režim prekine nuklearni i balistički program'', rekla je.