Sljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvješću odbora donjeg doma britanskog parlamenta. Odbor za obrazovanje donjeg doma smatra da su potrebne strože smjernice o mobitelima u školama i o tome kako upravljati vremenom koje djeca provode pred ekranom kod kuće kako bi ih se bolje zaštitilo.

U izvješću se argumentira da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju, prenosi Hina.

Potpuna zabrana mobitela u školama

Ranije ove godine, ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva izdalo je upute ravnateljima o tome kako zabraniti korištenje telefona ne samo tijekom nastave, već i tijekom odmora i ručka, te je predložilo dozvolu zaposlenicima da pretražuju učenike i njihove torbe u potrazi za mobitelima ako je to potrebno.

Odbor za obrazovanje kaže da to nije dovoljno. U izvješću se navodi da bi se sljedeća vlada trebala posavjetovati o podizanju dobi za "digitalni pristanak" s 13 na 16 godina te da bi trebala razmotriti potpunu zabranu pametnih telefona za mlađe od 16 godina, kao i potpunu zakonsku zabranu mobitela u školama.

"Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo"

Pritom su se pozvali na porast vremena koje djeca troše na korištenje mobitela te pred zaslonom što dovodi do ovisničkog ponašanja. Navodi se da je između 2020. i 2022. došlo do povećanja vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, dok četvrtina kaže da koristi uređaje na ovisnički način.

"Pretjerano korištenje zaslona i pametnih telefona ima jasan negativan učinak na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih", rekao je predsjednik odbora Robin Walker. "Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo", dodao je.

Međutim, aktivist za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly počinila samoubojstvo nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima "prouzročila više štete nego koristi" i da bi "kaznila djecu za neuspjehe tehnoloških kompanija da ih zaštite."