Blizu 42 milijuna registriranih birača u Velikoj Britaniji danas bira novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Zastupničkog doma koji broji ukupno 650 zastupničkih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Birališta u školama i crkvama otvorena su jutros u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj. Birališta se zatvaraju večeras u 22 sata po lokalnom vremenu, a prvi preliminarni rezultati bi trebali biti objavljeni sutra ujutro.

Putem pošte već je glasalo oko 20 posto birača, a pošto se u većini britanskih regija danas održavaju i lokalni izbori, proces prebrojavanja glasova bi mogao potrajati nešto duže od uobičajenog.

Današnji izbori se najavljuju kao jedni od najneizvjesnijih u demokratskoj povijesti Velike Britanije jer dvije najjače političke opcije imaju podjednaku podršku u javnosti. Kao i ranijih godina glavnu riječ će voditi Konzervativna stranka sa Davidom Cameronom na čelu i Laburistička stranka, čiji predsjednik je Ed Miliband.

Anketne i analitičke pretpostavke su da niti jedna stranka neće moći osvojiti potrebnu natpolovičnu većinu od 326 zastupnika, pa se očekuje da buduća vlada bude koalicijskog karaktera, a otvorena je i opcija manjinske vlade koja nema dovoljnu većinu u parlamentu.

Predizborna kampanja trajala je 25 dana, tijekom koje je više bilo govora o unutrašnjoj, nego o vanjskoj politici, a ankete pokazuju da predizborna kampanja nije utjecala na stavove biračkog tijela i da su stranke zadržale postotke podrške u javnosti koje su imale i prije kampanje.

Izborni proces u Velikoj Britaniji baziran je na regionalnom principu. Zemlja je podijeljena na 650 regija, odnosno izbornih jedinica koje daju po jednog zastupnika u Zastupničku skupštinu, donji dom parlamenta.

Prethodni opći izbori u Velikoj Britaniji održani su 2010.godine kada je zabilježena izlaznost od 65 posto birača, a vladu su koalicijskim  sporazumom nakon 36 godina  formirale Konzervativna i Liberalno demokratska stranka.

Prva sjednica budućeg saziva britanskog parlamenta će biti održana 27. svibnja kada će kraljica Elizabetha II pročitati program nove vlade. Do tada bi stranke trebale okončati koalicijske pregovore o formiranju vlade, a veći broj analitičara smatra da je moguće da rezultati budu toliko ujednačeni da ne dođe do koalicijskog dogovora i da Velika Britanija uđe u nove izbore. (prvi.tv)