Velika Britanija je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Europsku uniju uz slavlje zagovornika brexita.

Velika Britanija je tako postala prva članica u povijesti Europske unije koja je napustila tu zajednicu europskih država koja sada ima 27 članica.

Europska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu nego se isključivo širila.

Građani Velike Britanije odlučili su napustiti Europsku uniju na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u ožujku 2017. po članku 50 ugovora o Europskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori koji su trebali biti okončani razvodom 29. ožujka 2019.

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Bruxelles zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum brexita više puta odgađan.

Njezin nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Bruxellesom sredinom listopada 2019.

Nakon novog pomicanja datuma izlaska na 31. siječnja 2020., na izvanrednim izborima u prosincu osvojio je uvjerljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Europske unije su 24. siječnja potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije a Europski parlament ga je 29. siječnja potvrdio.

Sporazum o razvodu predviđa prijelazno razdoblje do 31. prosinca, do kada dvije strane moraju usuglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa.

Ujedinjena Kraljevina se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Europska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

Johnson Britancima poručio da Brexit nije kraj nego početak

Britanski premijer Boris Johnson je u petak navečer građanima Ujedinjene Kraljevine poručio da izlazak iz Europske unije "nije kraj nego početak" i "novi čin" britanske povijesti.

U obraćanju putem unaprijed pripremljene video snimke jedan sat prije izlaska Ujedinjene Kraljevine EU-a 23 sata po lokalnom vremenu, Johnson je rekao da su "poslušali narod" i uzeli natrag instrumente samostalnog upravljanja zemljom.

Građani Ujedinjene Kraljevine su na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većinom od 51,9 posto glasali za izlazak iz Europske unije. Nakon što je datum izlaska više puta odgađan Ujedinjena Kraljevina konačno napušta EU u petak 31. siječnja u 23 sata po lokalnom vremenu.

"Najvažnije stvar za reći večeras je da ovo nije kraj nego početak. To je trenutak kada sviće zora i diže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame", rekao je britanski premijer .

"Večeras napuštamo Europsku uniju. Za mnoge je to zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikad neće doći", započeo je Johnson obraćanje podsjetivši kako ima i onih koji osjećaju "gubitak i tjeskobu" te ponajviše onih "koji su se počeli brinuti da se političke prepirke nikada neće okončati".

Naš posao kao vlade je da "sada okupimo zemlju i povedemo je naprijed", nastavio je.

Britanija je je istovremeno velika europska sila ali i istinski globalna u svojim ambicijama i dosegu, rekao je Johnson i istaknuo kako Ujedinjena Kraljevina "želi da ovo bude novo doba prijateljske suradnje između EU-a i energične Britanije".

EU se, bez obzira na sve svoje kvalitete, "tijekom 50 godina razvijao u smjeru koji više ne odgovara ovoj zemlje" a to je britanski narod ocijenio na glasovanjima, rekao je britanski premijer.

"Poslušali smo narod i uzeli natrag instrumente samouprave", zaključio je Johnson