Velika brana koja se nalazi izvan Houstona se počela prelijevati, a kapaciteti rezervoara zbog oluje Harvey su premašeni, priopćile su vlasti u Teksasu, javlja BBC.

Inžinjeri su pokušali spriječiti poplavu u obližnjiim naseljima ispuštanjem vode koju drži brana Addicks, no, dužnosnik za kontrolu poplave Jeff Linder je rekao kako je razina vode sada iznad ivice rezervoara.

Uragan Harvey je uzrokovao velike poplave u Teksasu, a sada pravi probleme i u Louisiani. Rekordne padavine su prisilile tisuće ljudi da napuste svoje domove, dok spasilačke ekipe pokušavaju doći do onih koji su zarobljeni.

Najmanje devet osoba je umrlo u okolini Houstona, od čega šest članova jedne obitelji koja je pokušala pobjeći na sigurno.

Prelijevanje neće uzrokovati otkazivanje brane, ali će stvoriti dodatne probleme u mjestima nedaleko od rijeke Buffalo Bayou. Dužnosnici su zabrinuti i zbog brane Barker, koja kontrolira količinu vode u rijeci.

Američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump su stigli u posjetu Teksasu kako bi vidjeli svu štetu koju je napravio uragan Harvey, koji je sada postao tropska oluja.

U međuvremenu kiša i dalje pada.

Harvey je najsnažniji uragan u Teksasu u posljednjih 50 godina. Trenutno se nalazi iznad Meksičkog zaljeva, a meteorolozi očekuju pogoršanje situacije u narednim danima.