Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su počeli sa realizacijom akcije pod nazivom “Kasa 3”. Akcija se sprovodi na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Policijski službenici pretresaju poslovne i stambene objekte, a u vezi sa kaznenim djelima “Utaja poreza i doprinosa” u vezi sa kaznenim djelom “Kompjuterska prijevara”.

Na terenu je više od 100 službenika SIPA-e koji pretresaju 14 objekata na području Mostara, Čitluka i Čapljine.

Kako saznaje “Avaz” za poreznu utaju osumnjičeno je 15 osoba, koje će u toku dana biti uhićene.

Akcija “Kasa 3” je nastavaka istoimenih akcija koje su u travnju ove godine sprovedene na području Županije Sarajevo i Istočnog Sarajeva. Tada su uhićeni vlasnici i odgovorne osobe eminentnih ugostiteljskih objekata.

Pripadnicima SIPA-e danas asistiraju i službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, a akcija se sprovodi po nalogu Tužiteljstva HNŽ.

Podsjetimo, piše Klix.ba, ranije uhićeni u akciji “Kasa” i “Kasa 2” na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, terete se za utaju poreza, točnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Dvoje osumnjičen u prve dvije akcije, Oleg Krautblatt i Ines Juretić, se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. “Inspirit Gastro” ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.