Više međunarodnih institucija angažiranih u BiH i veleposlanstava osudilo je odluku županijskih sarajevskih vlasti da jednu od ulica u Sarajevu nazovu po optuženom ratnom zločincu Mehmedu Alagiću.

Skupština Sarajevske županije jednoglasno je ovoga tjedna podržala odluku da se ulica u naselju Nova Otoka u općini Novi Grad u Sarajevu nazove ulicom “generala Mehmeda Alagića” po “istaknutom vojskovođi i heroju Armije BiH”.

Iako je ovu inicijativu krajnje nekritički prenijela većina medija te su ga “krstili” kao heroja, u američkom Veleposlanstvu, OHR-u i misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju nisu dijelili jednake emocije.

Uvreda za žrtve

Na upit Večernjeg lista BiH, najjasniji su bili iz Ureda za informiranje američkog Veleposlanstva u Sarajevu.

''Građani Sarajeva zaslužuju bolje nego da se ratnim zločincima ukazuje čast tako što se po njima imenuju ulice u gradu. Sarajevska županija nije trebala nazvati jednu sarajevsku ulicu po optuženom ratnom zločincu – Mehmedu Alagiću. To je uvreda za žrtve i njihove obitelji. Lokalne vlasti trebale bi promovirati međusobno poštovanje i okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati kao kod kuće. Županija bi trebala promijeniti ime ove ulice'', naveli su u odgovoru iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Sličnu zabrinutost podijelili su i iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u BiH upozorivši kako slična razočaravajuća i destruktivna praksa postoji diljem zemlje. Ovaj konkretan potez po njima ne pridonosi pomirenju.

''Politički i institucionalni čelnici imaju odgovornost graditi ozračje koje pogoduje pomirenju. Imenovanje ulica, škola, javnih trgova ili drugih ustanova po osobama koje su optužene ili osuđene za ratne zločine nije u skladu s civilizacijskim vrijednostima, uvreda je za žrtve i njihove obitelji i kontraproduktivno je za iscjeljenje koje je ovoj zemlji još uvijek jako potrebno. Nažalost, sličnih primjera ima širom zemlje. Potrebno je izgraditi zajednički pristup u cijeloj zemlji kako bi se takva praksa promijenila, u interesu svih ljudi u BiH'', istaknuli su iz Ureda visokog predstavnika.

Misija Organizacije za europsku sigurnost i (OESS) suradnju također je komentirala posljednji potez vlasti Sarajevske županije. I oni smatraju kako treba mijenjati sporne nazive ulica koji vrijeđaju žrtve.

''Kako bi se postiglo istinsko pomirenje i dugoročni napredak za sve građane u BiH, njezini politički lideri moraju iskazati značajnu i trajnu opredijeljenost i posvećenost. Ova opredijeljenost je vrijednost koju zajednički moraju dijeliti vlasti sa svih razina, jednako kao i građani i mediji. Lokalne vlasti bi se trebale suzdržati od svih radnji koje ne doprinose izgradnji povjerenja i pomirenja među građanima. Ovo uključuje praksu imenovanja ulica i institucija na način koji je neprikladan ili bi mogao biti uvredljiv. Promjena spornih naziva ulica i institucija na način koji je svima prihvatljiv bio bi dobrodošao korak prema smislenom pomirenju. Misija poziva sve na smirivanje napetosti i prestanak uporabe zapaljive retorike'', osiguravajući mir i stabilnost za dobrobit svih građana i građanki BiH'', naveli su u odgovoru iz OESS-a u BiH.

Tužiteljstvo BiH prati

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine nisu potvrdili niti odbacili radi li se u slučaju imenovanja ulice po generalu Mehmedu Alagiću o kaznenom djelu.

''Tužiteljstvo BiH s partnerskim policijskim agencijama i institucijama prati pojave i događanja koja mogu imati elemente kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, a također, zaprima i podneske kojima se ukazuje na počinjenje kaznenih djela'', naveli su.

General Armije BiH Mehmed Alagić preminuo je prije sudskog postupka pred ICTY-jom gdje ga se teretilo za zločine Armije BiH i mudžahedina nad Hrvatima središnje Bosne 1993. godine.