Službe koje se brinu za sigurnost informirale su francusko i austrijsko Veleposlanstvo u BiH kako postoji sigurnosna prijetnja.

Prema dostupnim informacijama, prijetnje su otkrile partnerske sigurnosne agencije nakon čega su službenici iz ova dva veleposlanstva jedno razdoblje pratili potencijalnu prijetnju za ova dva diplomatska predstavništva u središtu Sarajeva.

Kako doznaje "Večernjak", tijekom nekoliko dana u kolovozu u blizini veleposlanstava u Sarajevu su se kretale sumnjive osobe. Provjerama je otkriveno kako se radi o osobama koje imaju austrijske pločice na vozilu te su u određeno vrijeme parkirale to vozilo nedaleko od zgrada i motrile na veleposlanstva, tko ulazi i izlazi, kako se odvijaju smjene oko osiguranja.

Detaljnim provjerama, iz Austrije su vrlo brzo dobili informaciju kako se radi o pripadnicima vehabijskoga pokreta koji žive u Beču, piše Večernji list.

Ovo nije prvi put da su veleposlanstva u BiH na meti radikalnih islamskih grupa. Nedavno su prijetnje dobila veleposlanstva Saudijske Arabije I Japana. Američko veleposlanstvo u nekoliko navrata bila je na udaru, a posljednji napad izveo je Mevlid Jašarević koji je iz automatskog oružja pola sata pucao po zgradi Veleposlanstva SAD, sve dok ga nije snajperskim pogotkom u nogu zaustavio pripadnik policije.