Austrija se radi dobre situacije u borbi s koronavirusom odlučila na daljnje popuštanje mjera. Od 1. srpnja zahtjev za FFP2 maskama pada, pa se one ponovno mogu zamijeniti običnom zaštitom za usta i nos, tj. običnim maskama. FFP2 maske bit će obavezna samo u bolnicama i staračkim domovima. Od 22. srpnja slijedi daljnje ublažavanje mjera koje će uključivati i daljnje ublažavanje zahtjeva za maskom. Od 22. srpnja maske bi se trebale nositi samo u javnom prijevozu te u supermarketima i ljekarnama.

Dnevni list “Heute” je u suradnji sa “Unique Research” proveo istraživanje o nošenju maski. Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 stanovnika Austrije, a rezultati mogu varirati od ± 4,4 posto.

Ovo istraživanje je pokazalo da većina stanovnika Austrije želi ukidanje obveznog nošenja maski u supermarketima. Za ukidanje obaveznog nošenja maski u supermarketima izjasnilo se 55 posto stanovnika Austrije, dok njih 40 posto smatra da maske još uvijek moraju ostati. Zanimljivo je da je samo prije mjesec dana omjer bio potpuno suprotan.

Za razliku od supermarketa većina stanovnika Austrije je za obvezno nošenje maski u javnom prijevozu. Tako se za ostanak maski izjasnilo čak 59 posto ispitanika.

kroativ.at