Europska komisija objavila je najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji, u kojemu je utvrdila da čak 70 posto svih testiranih uzoraka u šest skupina proizvoda ne ispunjava minimalne sigurnosne zahtjeve.

U okviru programa Koordiniranih aktivnosti za sigurnost proizvoda (CASP) Europska komisija svake godine okuplja nacionalna tijela zemalja Europske unije radi suradnje na ispitivanju sigurnosti proizvoda.

Europska komisija i nacionalna tijela odgovorna za nadzor tržišta u zemljama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora međusobno surađuju kako bi ispunili svoju osnovnu zadaću zaštite europskog potrošača osiguravanjem da na tržištu budu dostupni sigurni proizvodi koji su u skladu s europskim normama.

Ispitivanja sigurnosti proizvoda provode se u certificiranim laboratorijima Europske unije na širokom rasponu proizvoda, koje godišnje odabiru tijela nadležna za nadzor tržišta iz 27 država članica Europske unije te Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

U okviru CASP programa 2020. ispitivanje je provedeno na 507 uzoraka proizvoda u sedamkategorija:

dječje igračke
kućna oprema za igru na otvorenom
gnijezda i kolijevke za bebe
vreće za spavanje
kablovi
mali kuhinjski uređaji za grijanje
dječje autosjedalice

Na temelju cjelokupnih rezultata ispitivanja utvrđeno je kako čak 70 posto svih testiranih uzoraka ne ispunjava zahtjeve od kojih se najveći broj uzoraka odnosi na gnijezda i kolijevke za bebe i vreće za spavanje od kojih 97 posto ne ispunjava potrebne zahtjeve, odnosno samo su dva ispitana uzorka proizvoda zadovoljila potrebne uvjete, izvijestili su iz Europske komisije.

Zabrinjavajuće je kako i u ovo vrijeme često kupovana oprema za igru na otvorenom u čak 80 posto ne ispunjava sve potrebne zahtjeve. Nešto sigurnije su dječje sjedalice koje su ispunile potrebne zahtjeve u 57 posto slučajeva, što nažalost također zabrinjava dok su se najsigurnijom kategorijom pokazali ispitani kabeli koji su u 77 posto slučajeva zadovoljili potrebne zahtjeve!

Zbog sve većeg udjela e-trgovine u prodaji potrošačkih proizvoda, brojne aktivnosti posebno su bile usredotočene na nadzor internetskog tržišta te su bile grupirane u sklopu podprojekta CASP online 2020. U sklopu ove inicijative posebna pozornost posvećena je internetskoj prodaji nakita koji može sadržavati opasne metale te je u sklopu aktivnosti provedeno ispitivanje na 179 uzoraka.

Prema cjelokupnim rezultatima ispitivanja opasnih metala u nakitu, 37 posto ispitanih uzoraka ne ispunjava zahtjeve.

Na temelju provedenih testiranja, za svaku od ukupno sedam kategorija ispitanih proizvoda izveden je niz preporuka na što obratiti pozornost i kako smanjiti rizike.

Tportal.hr