''Neki izvori iz ljevičarskih krugova u Sarajevu tvrde da je čelnik DF-a Željko Komšić naprosto poludio kada je čuo što mu Bakir Izetbegović predlaže i da je zaprijetio javnim objavljivanjem raskida, još ne oslužbenjene, koalicije DF i SDA'', objavio je Dnevni list.

Kuhanje u centrali

Da se nešto kuhalo u centrali SDA dokazuju i istupi pojedinih bošnjačkih analitičara pa i bivšega ministra obrane Zekerijaha Osmića koji je poručio kako bi prihvaćanje IPAP programa značilo odustajanje BiH od aktiviranja MAP programa odnosno, u konačnici, odustajanje BiH od članstva u NATO savezu.

''Ako se zna pupčana povezanost Erdogana i bošnjačkog vođe u BiH Bakira Izetbegovića i uz to čvrsta povezanost predsjednika Turske i Srbije, Taipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pa neskrivena euforija Milorada Dodika nakon susreta s Erdoganom, naravno isključivo zbog njegove konfrontacije s Amerikom, ozbiljni ljudi i političari u BiH se naprosto moraju zamisliti nad sudbinom približavanja zemlje prema zacrtanome cilju, prvo aktiviranju MAP programa, a onda i punopravnom članstvu u NATO paktu'', piše Dnevni list.

Proniknuti u damare

Mostarske novine navode kako je možda preteško povući paralelu s iznesenim tezama i procesima u BiH, jer je ''naprosto teško proniknuti u damare'' ključnih protagonista priče oko puta BiH prema NATO savezu, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, ali neke stvari zaudaraju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i šef SNSD-a Milorad Dodik djeluje osokoljen, on ne uzmiče niti za milimetar i u utorak je opet ponovio kako niti pod koju cijenu ne misli podržati usvajanje Godišnjeg nacionalnoga plana i dopustiti aktiviranje MAP programa.

''Podsjećamo Milorad Dodik je tijekom posjeta Turskoj, još u Ankari, nakon sastanka s predsjednikom Taipom Erdoganom oduševljeno govorio kako je Erdogan saslušao njegove argumente zbog čega se RS protivi ulasku BiH u NATO alijansu i navodno je razumio da to uopće ne treba biti uvjet niti predmetom sporenja s Bakirom Izetbegovićem oko formiranja Vijeća ministara BiH. Već tada su bile vrlo indikativne blijede reakcije bošnjačkog člana državnog Predsjedništva Šefika Džaferovića, koji je bio na plenarnome sastanku u Erdoganovoj predsjedničkoj rezidenciji, i koji se unatoč sugeriranju predsjednika Erdogana, nije želio obratiti na konferenciji za novinare, ali i šefa SDA Bakira Izetbegovića'', piše, između ostalog, Dnevni list.

Džaferović zanijemio

Novina navodi kako je Džaferović ''naprosto zanijemio i to je ostavilo neoborivi dojam da se slaže sa svim što je iznio Milorad Dodik''.

''Izetbegović i Džaferović i dalje za javnost „jašu“ na matrici usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, međutim njihove glasnice sve više podrhtavaju, a informacije koje su ovih dana stigle iz nekih političkih krugova i od ozbiljnih političara, a koje režimski mediji u Sarajevu opet prešućuju, navode na sumnje u opasna mešetarnje u kuhinji SDA'', piše Dnevni list.

Program IPAP je pojedinačna suradnja svake zemlje sa NATO savezom i takav model primjenjuje Srbija. To ovdje zagovara Milorad Dodik koji slijjedi put Srbije. E, sada, ima li ponašanje SDA, kakvim ga je ogolio Nermin Nikšić, ikakve veze s Turskim udaljavanjem od NATO pakta, ima li to generalno ikakvih povezica s dobrim odnosima tronošca Rusija-Turska- Srbija zaista je teško u to proniknuti. No, jednako je teško svariti da se sve ovo zbiva spontano i bez nečijega upliva sa strane.

Vraćanje BiH unazad

''Važno je upozoriti sve one koji jednostrano muljaju i koji se poigravaju sa tako krucijalnim državnim projektom, kako stranke i pojedinci nemaju mandat, ne smiju i na koncu i ne mogu u ime države donositi odluke o vraćanju BiH unazad. Da bi se eventualno donijela odluka o odustajanju od MAP programa to moraju izglasati Predsjedništvo i Parlament države. Možda će nešto od ovih misterija razgoliti najavljeni sastanak Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića ovoga tjedna. Simptomatično je da Bakir Izetbegović nije demantirao Nikšićeve sumnje, koje možda on osobno nije čuo, ali jeste sigurno netko iz njegove stranačke hobotnice'', navodi Dnevni list.