Švicarski grad Lausanne domaćin je premijernog ždrijeba skupina novog UEFA-ina natjecanja, Lige nacija. Vatreni se nalaze u elitnoj Ligi A među 12 najboljih europskih reprezentacija.

Uoči ždrijeba hrvatska je nogometna reprezentacija smještena u treću jakosnu skupinu s Poljskom, Islandom i Nizozemskom. Tako će za suparnike dobiti jednu reprezentaciju iz prve jakosne skupine (Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska) i jednu iz druge jakosne skupine (Francuska, Engleska, Švicarska, Italija). Snage će s njima, kod kuće i u gostima, odmjeriti od rujna do studenoga 2018. godine.

Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a četiri posljednje momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.

Natjecanje u Ligi nacija utjecat će i na konačni popis sudionika Europskog prvenstva 2020. godine, s obzirom da će se posljednja četiri mjesta popuniti doigravanjem u kojemu će se natjecati 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiri skupina u svakoj od četiri liga). Sudionikom EP-a postat će po jedna reprezentacija iz svake lige.

Ako je pobjednik skupine Lige nacija već osigurao svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, to će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige. Ako liga ne može dati četiri predstavnika za doigravanje, slobodna će pozicija biti prepuštena sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz niže lige, prema ukupnom poretku Lige nacija.

Bosna i Hercegovina će pak u skupini 3 Lige B igrati protiv Austrije i Sjeverne Irske.