Kako donosi CNA, budući da Vatikan apostolske vikarijate i prelature smatra misijskim teritorijima, oni spadaju pod jurisdikciju Kongregacije za evangelizaciju naroda, a većina njih nalazi se u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

Naime, Vatikan tradicionalno podržava ove jurisdikcije putem Univerzalnog fonda solidarnosti Papinskih misijskih djela, a glavni izvor prihoda fonda dolazi od kolekte Misijske nedjelje, koja se obilježava svake godine posljednje nedjelje u listopadu. Spomenuti fond neovisan je od Kongregacije za evangelizaciju naroda.

No, neke biskupske konferencije u Latinskoj Americi koje je CNA kontaktirala tvrde kako su lokalni nunciji najavili značajan rez financijske potpore Vatikana i zatražili od lokalnih biskupa s ne misionarskih područja da nadoknade razliku.

Govoreći za CNA 20. siječnja, nadbiskup Giampietro Dal Toso, pomoćni tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednik Papinskih misijskih djela, naglasio je kako „pismo nije namijenjeno smanjenju podrške koju pružamo biskupijskim misijama. Umjesto toga, cilj mu je bolja raspodjela novca, slijedeći kriterije upravljanja. To znači, ako postoje biskupije ili biskupi koji mogu nastaviti sa svojim resursima, mogli bi se odreći svog udjela i pružiti priliku drugim, najsiromašnijim biskupijama da dobiju više“.

Također, istaknuo je da uz Pomoć Crkvi u nevolji, Papinska misijska djela podržavaju samo pastoralne projekte, što je vrlo važno za budućnost Crkve. Pod pastoralom nadbiskup podrazumijeva sredstva koja idu na određene troškove povezane s radom evangelizacije, za razliku od fondova socijalne pravde koji su obično lakše dostupni.

Prema podacima iz 2016., Kongregacija (poznata i pod latinskim nazivom Propaganda Fide) ima jurisdikciju nad 186 nadbiskupija, 785 biskupija, 82 apostolska vikarijata, 39 apostolskih prefektura, četiri apostolske uprave, šest Missio sui iuris (neovisnih misija), jednom teritorijalnom opatijom i šest vojnih ordinarijata.

PMD je 2019. podijelio oko 130 milijuna dolara koji su prikupljeni tijekom Misijske nedjelje.

Za 2020. nema podataka, ali nadbiskup Dal Toso je kazao kako očekuje prikupljanje manje novca nego u 2019., zbog ekonomske krize kao posljedice COVID-a 19.

Financijska potpora svakoj biskupiji varira ovisno o čimbenicima kao što su siromaštvo u regiji, tečaj deviza i karakteristične potrebe, ali prosječna godišnja potpora iznosi oko 20 000 američkih dolara. Prema nadbiskupu Dal Tosou, iako se brojke možda ne čine tako velike, novac koji dostavlja PMD vrlo je značajan za misionarska područja.

Primjerice, Vatikan svakom sjemeništarcu na misijskom teritoriju šalje u prosjeku 460 dolara mjesečno.

Uz to, PMD također pruža financijsku potporu umirovljenim biskupima, što je vrlo važno u siromašnim regijama gdje su katolici manjina, a lokalna zajednica im ne može priuštiti potporu.

Nadbiskup Dal Toso rekao je kako se u pismu upućenom misionarskim teritorijima postavlja pitanje mogu li se neki od tih biskupa odreći takve financijske pomoći. „To nije novo, jer je kongregacija podnijela sličan zahtjev 2015., a oko 30 biskupa moglo se odreći financijske potpore“, poručio je predsjednik Papinskih misijskih djela.

J.P., KT / Nedjelja.ba