Vatikan je danas objavio kako će 2021. godine zabilježiti deficit od oko 49 milijuna eura zbog pandemije koronavirusa.  Tajništvo za gospodarstvo je priopćilo da je papa Franjo u četvrtak navečer odobrio ovogodišnji proračun, piše CNA.

S ukupnim prihodima od 260,4 milijuna eura i troškovima od 310,1 milijuna eura, Sveta Stolica u 2021. godini očekuje deficit od 49,7 milijuna eura zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija COVID-19“, stoji u Biltenu Svete Stolice.

Proračun za 2021. godinu prvi put objedinjuje Fond Petrova novčića i sve namjenske Papinske fondove kako bi se „pružila veća vidljivost i transparentnost gospodarskih transakcija Svete Stolice, što je Sveti Otac više puta zatražio“.

S prihodima od 47,3 milijuna eura i investicijama u potpore od 17 milijuna eura, Sveta Stolica očekuje neto bilancu od 30,3 milijuna eura od tih stavki“, piše u Biltenu Svete Stolice.

U Biltenu Svete Stolice piše kako su u 2021. godini operativni prihodi u odnosu na 2019. godinu pali za 21 posto, a to je uzrokovano „smanjenjem komercijalnih, uslužnih i nekretninskih aktivnosti, kao i donacija i doprinosa“.

U priopćenju također piše kako bi manjak bio i veći da nisu smanjeni operativni troškovi za 14 posto te da “Sveti Otac i dalje smatra prioritetnim sigurnost zaposlenja u ovim teškim vremenima”.

Nadalje, Tajništvo za gospodarstvo je objavilo kako će 68 posto ukupnih troškova Svete Stolice biti posvećeno njezinim apostolskim aktivnostima, dok će 17 posto biti dodijeljeno upravljanju baštinom i ostalom imovinom, dok će 15 posto biti predviđeno za administrativne i uslužne djelatnosti.

Inače, proračun za 2021. godine predložilo je Tajništvo za gospodarstvo, a 16. veljače ga je odobrilo vatikansko Vijeće za gospodarstvo. Prijedlog proračuna je nakon toga poslan papi Franji.