Vatikan se počeo pripremati za sve veći broj demonskih slučajeva koji rastu iz dana u dan. Na trening su pozvani obični liječnici, učitelji i psiholozi kako bi bili spremni na borbi protiv zla, javlja Daily Mail .

Više od 40 godina što je 'Egzorcist' ostavio kino publiku u šoku i strahu, Vatikan okuplja timove stručnjaka, među kojima su i praktični egzorcisti, kako bi običnim Katolicima dao alat potreban za prepoznavanje demonske opsjednutosti na prvi pogled te ih naučio kako s time nositi.

Deseto izdanje godišnjeg tečaja 'Egzorcizam i molitva slobode', sponzorirano od strane Vatikanske kongregacije za kler odjela odgovornog za nadgledanje svećenika, započelo je u ponedjeljak u rimskom sveučilištu Regina Aposolorum.

Jedna od glavnih zadaća tečaja je pomoći budućim egzorcistima u razlikovanju demonskih opsjedanja od psiholoških ili mentalnih stanja, navode organizatori.

U 2013. papa Franjo je napravio egzorcizam nad mladićem u invalidskim kolicima koji se počeo strahovito tresti kada je papa stavio ruke na njega i počeo govoriti blagoslov. Sam je Papa više puta naglasio vjerovanje da đavao zaista postoji i nije samo 'mit, figura, ideja ili poimanje zla'.

Stručnjaci tvrde kako se demonska aktivnost povećala zbog povećanog interesa za okultno među mladima, posebice za ouija ploče i razne seanse. Prošle je godine Međunarodna organizacija egzorcista upozorila kako je stanje alarmantno te izdala 'pastoralnu hitnost', prenosi Jutarnji list.

Vatikan je pokušao predstaviti Holyween kao kontra američkom Halloweenu za kojeg bi se djeca odijevala u svece i pohodila bdijenja.

Otac Pedro Barrajon, ravnatelj Sacerdos instituta, objasnio je kako živimo u društvu koje je sve više sekularno te da je opasnost od okultnog veća nego ikada.

Demonska se aktivnost povećava prakticiranjem magije i posjećivanjem gatara koje mogu uzrokovati opsjednutost.