Vatikan je donirao 500.000 eura za humanitarnu pomoć osobama pogođenim virusom ebole u zapadnoj Africi, osobito u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji. Novac je uručen Papinskom vijeću za pravdu i mir koje će se pobrinuti za njegovu namjenu.

Kardinal Peter Turkson, predsjednik Vijeća, rekao je da se među ciljevima projekata koje će financirati nalaze poboljšanje postojećih struktura zdravstvene skrbi, pružanje pomoći obiteljima koje su pogođene epidemijom ebole te pomoć mjesnim biskupijama i župama da usvoje sakramentalne prakse koje će umanjiti rizik prenošenja virusa.

Vijeće trenutačno traži daljnje donatore kako bi povećalo fond za pomoć žrtvama, već je dosada udvostručilo izvornu papinsku donaciju. Kardinal Turkson je rekao kako se nada da će uspjeti prikupiti 2 ili 3 milijuna eura prije nego pošalju sredstva katoličkim organizacijama koje se sučeljavaju s epidemijom.

„Prijave za projekte već su počele pristizati, ali želimo prikupiti dosta novca za pomoć prije nego počnemo obrađivati prijave", rekao je kardinal u razgovoru za Radio Vatikan.