Svjedoci smo čestih spriječenih krijumčarenja preko graničnih prijelaza a prvi vaš sud je da se radi o dojavi. Neverbalna komunikacija pod utjecajem je nepromišljenog dijela mozga te je njome vrlo teško manipulirati, tvrde stručnjaci.

Tako vaše reakcije i pokreti odaju pravu istinu prilikom pitanja carinika imate li nešto za prijaviti?

Imate ne dozvoljenu količinu cigareta, mesnih ili nekih drugih proizvoda pa se pitate zašto baš vas carinik izdvoji za detaljnu kontrolu. Možda ste sumnjivi upravo zbog vašeg ponašanja prilikom pitanja carinika imate li nešto za prijavit, prenosi GPmaljevac.

Nepisano pravilo o vašoj reakciji govori sljedeće:

Treptanje

Ubrzano treptanje otkriva da mozak radi “prekovremeno”. Pokazatelj je zabrinutosti, uzbuđenja ili stresa čovjeka. Razlog stresu može biti izrečena laž ili neugodna situacija iz koje se želi pobjeći.

Češkanje nosa

Instinktivan je pokret kojime se želi prikriti laž. Dok lažu, ljudi zapravo žele prekriti usta, no kako bi to bilo suviše očito, posežu za onim što je najbliže. Činjenica da nas nos svrbi tako nam daje izgovor za prekrivanje usta.

Sakupljanje usnica

Česta je radnja koja se izvodi u ljutnji. Razlog je podsvjesnu samokontrolu kako ne bi izrekli nešto što bismo kasnije mogli požaliti.

Grickanje usne

Radnja zbog koje mnogi padaju, koja najviše odaje prikrivenu nervozu. Grickanje donje usnice ili kuta usana otkriva tjeskobu i neugodu te također može biti način ušutkavanja samoga sebe.

Masiranje uha

Odaje zabrinutost čovjeka koji na taj način sam sebi pruža utjehu. Uho je bogato živčanim završecima pa ta radnja izaziva ugodne tjelesne osjećaje.

Igranje kosom

Time pojedinac privlači pozornost na sebe. Kosom se često igraju starije žene kako bi se ubrzao proces.

Podignute obrve

Način je na koji pokazujemo da smo zainteresirani za nekoga ili za sadržaj razgovora. Tako se želimo svidjeti drugima i razoružati ih svojim interesom za njih kako bi ga smirili.

Spuštanje obrva

Predstavlja otvorenu dominaciju nad sugovornikom, a tipična je za muškarce. Poručuje: slušam te i gledam i spreman sam na sve.