Jučer, 12. kolovoza u selu Oćevija u općini Vareš, nakon više od 150 godina slavljena je mlada misa domaćeg sina fra Želimira Gogića.

Kako javlja Radio Bobovac, u 11 sati nazočne je pozdravio čuvar Gospina svetište u Olovu, fra Ilija Božić te svima zaželio dobrodošlicu. „Selo Oćevija koje je bilo poznato po fratrima šutjelo je tko zna koliko godine jer se točno ne zna kada je bila zadnja mlada misa u Oćeviji. Šutjela je stotinama godina i danas je progovorila i zapjevala i dočekala svoga fra Želimira kojem od srca čestitam“, rekao je na početku fra Ilija.

Roditeljski blagoslov svom sinu dali su otac Josip i majka Helena nakon čega je fra Želimir započeo svoje mladomisničko slavlje.

Tijekom svečane euharistije kojoj je koncelebriralo nekoliko desetaka svećenika, propovijedao je gvardijan franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, fra Željko Brkić. On je na početku podsjetio kako je ovo malo mjesto u srcu Bosne poznato po Oćevaćkim majdanima u kojima se kuje željezo na isti način kao i prije nekoliko stoljeća. "Ali nije Oćevija poznata samo po ovome nego i po tome što je dala dvojicu biskupa i to fra Gabrijela i fra Rafu Barišića starijeg. Prvog zaređenog svećenika fra Filipa Lastrića nadaleko poznatog prvog pisca bosanske povijesti, također je dala Oćevija. Kroz povijest, Oćevija je dala 10 svećenika, a fra Želimir je 11. Zato svi vi, Oćevci i svi drugi, imate danas razloga bit radosni, veseli i ponosni jer je fra Želimir na današnji dan rekao 'Evo me Gospodine'. Danas kada budeš dijelio mladomisnički blagoslov uputi svoje misli i molitve svima koji su ti pomogli na tvome putu da postaneš svećenik“, rekao je fra Željko.

Misno slavlje, skladnim pjevanjem, uveličali su zborovi iz Međugorja i Vareša. Fra Želimirov crkveni kum bio je fra Marijan Petričević Brada, dok je Mijo Vidović bio civilni kum.

Najbrojniji među misarima bili su Oćevci, Varešani i Kreševljaci gdje je fra Želimir trenutno na službi.

Nakon svete mise svi nazočni nastavili su druženje za obiteljskim stolom uz pjesmu vareškog župnika, fra Mirka Majdandžića, Spreče i Hingera.

Fra Želimir je rođen u Varešu, 25. kolovoza 1992. Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i Franjevačku teologiju u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.