Mars je, kao što vjerojatno znate, ogoljen i suh planet kojeg svakim danom šiba smrtonosna radijacija. Zemlja je, u drugu ruku, ono na što smo navikli - mokar planet pun života. Ono što ih povezuje, doduše, je prepoznatljiva svjetlost naše zvijezde - Sunca. NASA-in rover Curiosity nedavno je poslao fotografiju čarobnog trenutka u kojem sunce izvire iza ruba kratera Gale, područja kojim mali robot putuje već godinama.

NASA-in Doug Ellison privukao je pažnju na fotografiju zore objavivši ju na Twitteru uz komentar 'Ovo je jedna od najljepših slika koje sam snimio'. Ellison samog sebe naziva 'Fotografom Marsa'. U njegovom profilu na stranicama NASA-e piše: 'Surađujem sa timom znanstvenika i vozačima rovera kako bi točno usmijerio kamere instalirane na vozilu'.

Curiosity je ovu sliku snimio u subotu i to uz pomoć desne navigacijske kamere. Na slici možemo vidjeti sunce kako se diže nad samim rubom kadra, blago osvjetljujući dramatični prizor - ogoljeni krajolik koji se proteže skoro cijelim Curiosityjevim horizontom, objašnjeava Cnet.

Stvar koja ovu fotografiju čini posebnom je njezina sličnost sa prizorima kojima često svjedočimo na Zemlji - pogotovo u pustinjskim predjelima, prenosi Tportal.