Poskupljenje energije i materijala i slabija potražnja pokrenuli su val stečajeva srednjih i velikih kompanija u Njemačkoj u prvoj polovici godine, izvijestio je poslovni list Handelsblatt. U razdoblju od siječnja do lipnja zahtjev za objavom stečaja podnijela su 162 poduzeća s prometom većim od 10 milijuna eura, piše Handelsblag, pozivajući se na analizu savjetodavne tvrtke za restrukturiranje poslovanja Falkensteg.

Brojka je veća za 41 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, navodi list, napominjući da je skok znatno veći no što su u Falkenstegu očekivali, prognoziravši početkom godine 30-postotno povećanje. Najviše zahtjeva podnijele su tvrtke u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači strojeva, navodi Handelsblatt.

Koji su razlozi?

Razlozi za objavu stečaja uključuju postpandemijsku krizu, inflaciju, poskupljenje energije i materijala i slabljenje potražnje. Restrukturiranje i ulaganja u posrnule kompanije koče pak globalne krize, loši izgledi za njemačko gospodarstvo i visoke kamatne stope, utvrdio je Halkensteg, prema izvješću Handelsblatta.

Njemačka industrijska i trgovačka komora DIHK prognozirala je u svibnju nastavak uzlaznog trenda stečajeva, istaknuvši da njemačko gospodarstvo koče strukturni problemi poput nedostatka kvalificirane radne snage.

U 2023. stečaj je objavilo 17.814 tvrtki, za 22.1 posto više nego u 2022. godini, prema podacima zavoda za statistiku Destatisa.