Krađe vozila marke BMW česte su u posljednjih nekoliko mjeseci u Mostaru. U noći s ponedjeljka na utorak nestao je 11. automobil ove marke, a samo je jedan od njih i pronađen, i to ovog vikenda u Posušju. Sada je bila riječ o vozilu dubrovačkih oznaka. Val krađa skupocjenih auta uglednog münchenskog proizvođača u porastu je od travnja ove godine, a do sada nije otkriveno na koji se način kradu, ni tko stoji iza masovnih krađa.

- Sigurno je da su u pitanju profesionalni kradljivci koji rade stručno i ciljano, a prema svemu sudeći, riječ je o velikoj narudžbi, najvjerojatnije za istočno tržište. Za krađu su potrebni vrlo sofisticirani alati, a ne kao do sada "ruski ključevi", teniske loptice, odvijači i slična priručna sredstva koja su se mogla pronaći u svakom kućanstvu - kažu stručnjaci.

Metoda ulaska u automobil za sada je nepoznata, a sumnja se da se kombinira nasilan ulazak u automobil sa sofisticiranim probijanjem šifre pokretanja vozila. Ako je tako, BMW-ov hvaljeni sustav protiv krađe očito je probijen. No to nije za čuđenje jer, kako priznaju i iz münchenske tvornice, utrka proizvođači - kradljivci neprestano traje. Šifrirana zaštita naizmjence mijenja šifre unutar ključa i samo originalni ključ može otvoriti vrata i javiti pravu šifru bravi za paljenje motora. Šifra koja u jednom slučaju vrijedi za otvaranje vrata ili pokretanje vozila, u drugom više ne vrijedi. Postoje tri problema. Prvi, ulazak u vozilo. Može se ući jedino nasilnim otvaranjem, a smatra se da se u tom slučaju koristi "ruski ključ" kako bi se razvalila brava. Drugi problem je pokretanje motora. Postoji mogućnost da provalnici razbiju bravu kod upravljača, izbace mjenjač iz brzine i vozilo "odšlepaju" na kamionu. Druga je varijanta puno sofisticiranija, a nagađa se da se koristi vrhunska računalna oprema s vrhunskim softverom koju koriste spretni hakeri. Vjerojatno se tako uz pomoć laptopa otključava elektronička blokada motora, piše Večernji list.

Nagađalo se da kradljivci na silu čupaju upravljač, ali postavlja se pitanje kako dolaze do zamjenskog dijela jer se dijelovi naručuju izravno iz tvornice u Njemačkoj, a za njihovu isporuku potrebno je dokazati vlasništvo nad vozilom. Treći problem je kako prevesti ukradeni automo do kupca, odnosno što učiniti s brojevima šasije kako bi oni odgovarali krivotvorenim papirima vozila. Sve to, zaključuju stručnjaci, kradljivcima očito više nije problem.