Meteorolog Zoran Vakula objavio je na stranicama HRT-a prognozu za narednih nekoliko dana.

Studeni će uskoro bar djelomično opravdati svoje ime

Nakon nedjelje koja je, očekivano, bila još toplija od subote, posebice na kopnu, gdje je temperatura zraka, uz ponegdje umjeren jugozapadnjak, često bila oko 20 °C, što je za oko 10 °C više od prosjeka za ovaj dio studenoga, i u novome će se tjednu nastaviti većinom suhi i iznadprosječno topli dani, ali u drugom dijelu tjedna uz ipak nižu temperaturu, što će biti najava sve vjerojatnije hladnijeg i vjetrovitijeg vremena u posljednjem desetodnevlju mjeseca, u kojem će studeni barem djelomično opravdati svoje ime.

Ponedjeljak - većinom sunčano i relativno toplo

U istočnoj Hrvatskoj u ponedjeljak će biti pretežno sunčano. No ujutro, a ponegdje i dio prijepodneva, bit će magle, posebice u Posavini, ali i mjestimice u Baranji i istočnoj Slavoniji. Zapuhat će ponegdje umjeren južni i jugoistočni vjetar, a najviša će dnevna temperatura biti oko 20 °C. Ujutro pak od 1 do 5 °C, dok će u središnjoj Hrvatskoj jutro biti manje svježe nego na istoku, između 5 i 10 °C. Danju pak i oko 20 °C, uz obilje sunca tijekom dana te povremeno umjeren jugozapadnjak. Magle ujutro može biti samo mjestimice.

Na sjevernom Jadranu i u gorju također će biti dosta sunca, iako ponegdje, i to uglavnom na širem riječkom području, oblačnije, uz mogućnost poneke kišne kapi. Ujutro je uglavnom u Lici moguća magla. Puhat će jugozapadnjak u gorju, a na moru će još u prvome dijelu dana biti slabog i umjerenog juga.

Na Jadranu će temperatura ići do 22 stupnja

Juga će biti i na otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana u noći i ujutro. Drugdje vjetar uglavnom slab. Prevladavat će sunčano, ujutro u unutrašnjosti Dalmacije uz mjestimičnu maglu. Najviša dnevna temperatura zraka od 19 do 22 °C, kao i temperatura mora, koje će biti mirno i malo valovito.

I u nastavku tjedna relativno toplo, ali od srijede, uz buru - sve manje....

U nastavku tjedna u kopnenom području i dalje suho i djelomice sunčano, u utorak još podjednako toplo kao u nedjelju i ponedjeljak. Od srijede, kada će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, temperatura zraka će se sniziti. U utorak će magle biti uglavnom na istoku, zatim i drugdje po nizinama unutrašnjosti.

Na Jadranu pretežno sunčano, uz prolazno više oblaka u utorak, kada će mjestimice puhati umjeren sjeverozapadnjak. Od srijede bura, koja će ponegdje biti i jaka, i pridonijeti malo manje toplom nastavku tjedna, piše Vakula.