"Slijede ponovno hladniji dani, od subote čak i od prosječnih za početak travnja. I dok će u petak na Jadranu još biti pretežno sunčano, na kopnu već slijede lokalne nestabilnosti, a još češćih i žešćih pljuskova s grmljavinom gotovo će diljem Hrvatske biti u prvom dijelu subote, kada je mjestimice u gorju moguć i snijeg", najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

"Ni na Uskrs posvuda neće biti suho, ali hoće u ponovno sunčaniji ponedjeljak, koji će u mnogim mjestima u unutrašnjosti početi s mrazom. Od utorka je ponovno moguće promjenjivo vrijeme, na Jadranu i bura. No to još nije tako pouzdano kao jugo u sunčani, ali svježi Uskrsni ponedjeljak te posebice bura tijekom vikenda, u većini mjesta najjača u subotu", nastavlja Vakula.

I u petak će još biti razmjerno toplo, ali manje nego u četvrtak, uz više oblaka iz kojih u Slavoniji, Baranji i Srijemu može pasti malo kiše, pa i u obliku lokalnog pljuska koji može pratiti i grmljavina, osobito potkraj dana. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz koji će temperatura ujutro biti od 7 do 10 °C, a poslijepodne 19, 20 °C.

Toplije jutro i svježiji dan od četvrtka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje su uz promjenjivu naoblaku također moguće lokalne nestabilnosti - rjeđe poslijepodne, a češće i izraženije navečer i u noći na subotu.

Još nestabilnije i svježije u gorju, dok će se do večeri u Istri i na sjevernom Jadranu još zadržati suho, pa i barem djelomice sunčano, uz slabo do samo rijetko gdje moguće umjereno jugo i južni vjetar, koji će malo do umjereno valovito more prouzročiti i na pretežno sunčanom srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije oblačnije uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom uz granicu. Bit će i dalje razmjerno toplo, na još u petak sunčanome jugu Hrvatske uz temperaturu ujutro uglavnom 12 do 15 °C, poslijepodne uz slabo do umjereno jugo - 19, 20 °C.

Za blagdanski vikend promjenjivije, hladnije, vjetrovitije...

Tijekom produljenog blagdanskog vikenda hladnije te vjerojatno najoblačnije i najkišovitije u subotu prijepodne, kada je ponegdje u gorju moguć i snijeg, a ponekog naleta kiše, pa i pahulja, vjerojatno će biti i u još hladniju nedjelju. Osjet hladnoće u unutrašnjosti će pojačavati povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni. Najviše sunčanog vremena u većini krajeva na Uskrsni ponedjeljak, kada će uz južni i jugozapadni vjetar temperatura ponovno malo porasti. No valja upozoriti na jutarnji mraz, osobito u ponedjeljak, i to ne samo pri tlu.

I na Jadranu promjena vremena stiže u noći i prvom dijelu subote, kada će biti pljuskova i grmljavine te najprije umjerenog i jakog juga, zatim gdjegod još jače bure, na udare i olujne. No već u sunčaniju i svježiju nedjelju slijedi njezino slabljenje, a u stabilan ponedjeljak ponovno će zapuhati jugo i jugozapadnjak.