Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje kako će već sutra i u srijedu na kopnu biti više oblaka, kiše, pljuskova s grmljavinom i nevremena, a promjena vremena će jug zemlje zahvatiti u četvrtak.

Osim kiše i nevremena, promjenu vremena obilježit će i jako zahlađenje. Temperature će na kopnu u srijedu pasti za 10-ak stupnjeva. Zapuhat će jaki sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu olujna bura.

"U drugom dijelu tjedna vjetar će slabjeti, a uz pretežno sunčano vrijeme i poslijepodnevna temperatura zraka ponovno će porasti. No, jutra će biti svježa, osobito u kopnenom području, gdje se povećava vjerojatnost za mjestimičan slab mraz pri tlu", piše Vakula.

Danas suho, sunčano i toplo

Danas će na istoku zemlje prevladavati sunčano i vrlo toplo, no jutro će biti razmjerno svježe, mjestimice uz kratkotrajnu maglu ili sumaglicu. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 12°C, a najviša dnevna između 28 i 30°C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom sunčano, ujutro ponegdje s maglom. Vjetar većinom slab.

I u zapadnim krajevima obilje sunčana vremena, ali u gorju ujutro s maglom ili niskom oblacima, osobito po kotlinama. Uz obalu sjevernog Jadrana puhat će većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11°C, na moru između 17 i 20°C, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 28°C.

Sunčano i uglavnom vruće bit će i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Na sjevernom dijelu i na otocima samo ponegdje mala do umjerena naoblaka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 11 do 15°C, uz obalu između 18 i 20°C, a najviša dnevna uglavnom oko 30°C.

Podjednako i na jugu Hrvatske - većinom sunčano, uz nešto nižu dnevnu temperaturu zraka nego u nedjelju, te uz većinom slab sjeverozapadni vjetar, prognozira mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Od sutra promjena vremena

U utorak u unutrašnjosti postupno naoblačenje sa sjevera, do kraja dana s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. U srijedu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom te osjetno hladnije, a zapuhat će i umjeren sjeveroistočni vjetar. Od četvrtka djelomice sunčano i uglavnom suho, uz postupan porast temperature zraka.

U utorak na većem dijelu Jadrana pretežno sunčano i vrlo toplo, a na sjevernom dijelu do kraja dana može biti i kiše. U srijedu promjenljivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom, kojih u četvrtak može biti uglavnom u Dalmaciji. U petak i subotu pretežno sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a u srijedu će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će prema kraju dana jačati i u četvrtak se proširiti duž cijele obale, a potkraj petka će oslabjeti.

Stiže hladni val

Meteoservis Severe Weather Europe na svojoj stranici najavljuje prodor jake hladne fronte na područje istočne i središnje Europe.

"Snažna hladna fronta prvo će se u ponedjeljak uzdignuti nad zapadnom Europom, dok se na području istočne Europe prodor hladnog zraka očekuje u utorak navečer. Temperature će pasti za 5 do 10 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka, a moguće je i da će se u dijelovima spustiti i do 0 stupnja", piše Severe Weather Europe.

Kako javlja ovaj servis, temperature će pasti za 10-ak stupnjeva i očekuje se da neće značajno rasti sve do vikenda.