ZA razliku od prošlog tjedna, u kojem su najzanimljivije meteorološke teme bile olujno i orkansko jugo, u ovome tjednu će vjerojatno najviše pozornosti od meteoroloških tema privlačiti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

A i mogući novi temperaturni rekordi - vjerojatniji zbog niza relativno toplih dana nego zbog apsolutno najviše temperature zraka za studeni. Premda ni takva nije nemoguća, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT. U subotu je u Čilipima najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C niža od za studeni rekordnih 26,8 °C, izmjerenih 3. 11. 2004. godine.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najniža temperatura zraka prošlih pet dana u većini Hrvatske bila oko prosječne najviše dnevne za početak studenoga. Toplija jutra na početku studenoga u Zagrebu su, primjerice, bila samo 2004. godine, u Splitu još i 1992.

Jugo i kiša

Već je tijekom ponedjeljka bilo juga, mjestimice i olujnog, a bit će ga, malo slabijega, i u utorak i srijedu, te ponovno vjerojatno potkraj petka i u subotu. Srećom, ne onakvog kao prošli tjedan.

I povremene mjestimične kiše je već bilo tijekom ponedjeljka, i to uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, a bit će je i sljedećih dana. U sjevernijim će pak krajevima, osim moguće gdjekoje kišne kapi i rosulje, vjerojatno najveću prognostičarsku enigmu predstavljati razilaženje magle i niskih oblaka te hoće li, i ako da - kada i koliko biti sunčanih sati. A s manje oblaka - i jutarnje svježine i poslijepodnevne iznadprosječne topline.

Utorak - djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho, umjereno jugo

U istočnoj Hrvatskoj ujutro magla, ponegdje i niski oblaci, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji, gdje se mogu zadržavati i cijelo prijepodne. Zatim će prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna od 17 do 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu utorka često magla i niski oblaci, a poslijepodne sunčana razdoblja. Najviša temperatura zraka od 16 do 19 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, osobito na širem riječkom području. U gorju će biti i magle, osobito ujutro u Lici. Vjetar uglavnom slab, na otvorenom moru i u Kvarneriću umjereno do jako jugo uz većinom umjereno valovito more. Temperatura od 8 °C ujutro u gorju do 20 °C poslijepodne na obali.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a malo kiše može pasti većinom uz obalu sjeverne Dalmacije i na otocima, uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo umjereno do jako, uz umjereno valovito more, koje na otvorenom može biti i valovito. Najviša temperatura zraka većinom između 20 i 22 °C.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, a u početku uz više oblaka mjestimice još može biti malo kiše, uglavnom na otocima. Jugo većinom slabo do umjereno, a ujutro duž obale i istočnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a poslijepodne između 21 i 23 °C.

Od srijede - bez znatnije promjene

U nastavku tjedna na kopnu bez veće promjene - uglavnom suho, ujutro često uz maglu i niske oblake koji se ponegdje mogu i dugo zadržati, osobito na zapadu. Povremene mjestimične kiše bit će većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, osobito u srijedu, te vjerojatno za vikend. Vjetar većinom slab, a temperatura malo niža, osobito jutarnja, iako i dalje relativno visoka za doba godine.

I na Jadranu će se nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko kada početkom studenoga. Pritom će u srijedu biti promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom. U četvrtak i petak sunčanije, uz još malo kiše uglavnom ponegdje na sjevernom dijelu, a za vikend se ponovno povećava vjerojatnost za češću kišu uzduž cijelog Jadrana. Jugo će najprije slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u noći i ujutro ponegdje i buru, a u petak će ponovno jačati jugo.

A što nas čeka do kraja mjeseca?

Zoran Vakula objavio je prije par dana i svoju procjenu za cijeli mjesec studeni. Kako je napisao, iznadprosječna toplina sigurno će se nastaviti i u prvom desetodnevlju studenoga, u većini Hrvatske vrlo vjerojatno i kasnije, barem u cijeloj prvoj polovini mjeseca, a posljednja će dva tjedna temperatura vjerojatno biti bliža prosječnim vrijednostima, gdjekad i niža od njih.

Količina oborine ponegdje na Jadranu i područjima uz njega bi već u prvom tjednu mogla nadmašiti prosječne vrijednosti za cijeli mjesec. No, kao i listopad, vjerojatno će količine biti nejednolike pa ni studeni posvuda neće imati višak oborine. U početku, najvjerojatnije i kasnije, najmanje će je biti u istočnoj Hrvatskoj.