Stižu prvi pravi zimski uvjeti, najavljuje Vakula dodajući kako će se, unatoč relativno toplom tlu, već do ponedjeljka ujutro te još češće i više tijekom utorka stvarati snježni pokrivač - u gorskoj Hrvatskoj sigurno i često veći od 10 centimetara. "Ponegdje vjerojatno i veći od 30 cm - a tanjeg snježnog pokrivača vrlo će vjerojatno biti i u nekim nizinama, posebice središnje Hrvatske. Za okolicu Zagreba, primjerice, snijeg na tlu vjerojatniji je nego u njegovom središtu", objavio je Vakula u Meteo kutku HRT-a.

Ne krećite na put ako ne morate!

Dodaje kako će osim snijega, tijekom utorka velike probleme, osobito u Gorskom Kotaru i Lici, probleme stvarati i ledena kiša. 

"Ako možete - ipak je u pitanju prva "ozbiljnija" snježna situacija nakon ljeta - putovanje kroz gorsku Hrvatsku u utorak odgodite! Vrlo je velika vjerojatnost za jako nepovoljne vremenske uvjete i spominjanje 'odsječenih' dijelova Hrvatske: na sjevernom Jadranu puhat će jaka i olujna bura, ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima, a prema jugu će biti samo malo slabijeg juga, koje bi, uz često obilniju kišu, moglo prouzročiti poplavljenost nekih riva", poručuje Vakula.

Od srijede mirnije, stiže iznadprosječno toplo

"Srećom, već od srijede se stanje znatno stabilizira i smiruje, temperatura ponovno raste pa će ponegdje opet biti i iznadprosječno toplo, osobito na Jadranu, ali naravno - ne kao u prvoj polovini studenoga. Prognoze za prosinac i dalje nisu odviše pouzdane, ali sve je vjerojatnije da u većini Hrvatske neće biti dugotrajnijeg razdoblja s temperaturom zraka znatnije nižom od prosječne", piše Vakula.