Premda će i sljedećih dana biti jutarnjih minusa, i drugo hladnije razdoblje od početka godine završava. I koliko se god neki čudili i prisjećali donedavne temperature zraka, pa i današnje, koja se u kontinentalnom području spuštala i na oko -10 °C, pri čemu je i na većini mjesta na Jadranu u ovome tjednu bila niža od 0 °C – kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela siječnja diljem je Hrvatske barem malo viša od prosječne iz službenog klimatološkog razdoblja (1961-1990.), a ponegdje čak i od one iz novijeg, toplijeg razdoblja (1981-2010.).

Štoviše, odstupanje od službenog razdoblja je većinom veće od 1°C, i kad bi isto ostalo i na kraju mjeseca, klimatološka ocjena bila bi najmanje „normalno“, a u mnogim mjestima čak i „toplo“.

S novim zatopljenjem sljedećih dana, već od sutra, ove će se ocjene potvrditi, većinom čak i povećati.

Iznadprosječno toplo sve do srpnja?!

Osim što će posljednji siječanjski tjedan diljem Hrvatske biti iznadprosječno topao, uz najvišu temperaturu zraka u mnogim danima oko 10 °C i u većini mjesta u unutrašnjosti, i prvi tjedni veljače vrlo će vjerojatno biti topliji nego što je uobičajeno. Stoga i najnovija mjesečna prognoza potvrđuje one sezonske, koje se izračunavaju jednom mjesečno za sljedećih šest mjeseci i prema kojima je i dalje relativno velika vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja od višegodišnjih srednjih mjesečnih vrijednosti, čak i u odnosu na novije klimatološko razdoblje, čija je srednja temperatura zraka viša od onoga u prošlom stoljeću.

Slijedom toga može se zaključiti da povremena buduća hladnija razdoblja, kao i ova prošla, primjerice u prvom siječanjskome tjednu i u ovome, neće biti ni dugotrajna, ni toliko izražena da bi prouzročila negativno odstupanje od prosjeka ni srednje sezonske, pa čak ni srednje mjesečne temperature, sve do barem srpnja.

2016. topla kao 2015.?

Samo na temelju toga odviše je odvažno prognozirati da će i cijela ova godina biti znatno toplija od prosjeka, ali kad se pogledaju analize i prognoze većine svjetskih stručnjaka iz područja klimatologije – to je gotovo ne prijeporno. Štoviše, prognoze su za još jednu godinu blizu ekstremne, kakva je prema sve više analiza bila 2015. godina.

U ovome su tjednu takvu njezinu ocjenu potvrdile analize dviju američkih agencija – i za istraživanje aeronautike i svemira (NASA) i za oceane i atmosferu (NOAA). Za očekivati je da će isto potvrditi i novo službeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije, budući da je na istom tragu bio i njezin privremeni godišnji izvještaj o stanju globalne klime u 2015. godini