Sudar vlakova u Donjoj Jablanici, prilikom čega su dvije osobe poginule, dogodio se na otvorenom dijelu pruge, a sudarili su se vlakovi iz suprotnih smjerova kretanja, te uzrok ne treba tražiti primarno u nedostatku infrastrukture.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu vještak prometne struke Ševal Kovačević pojašnjavajući to činjenicom da je na dijelu pruge od Konjica do Mostara prije desetak godina obavljen kompletan remont, a također, vrši se redovan nadzor i kontrola.

Zbog toga što se radi o sudaru vlakova koji su se kretali iz suprotnih smjerova, Kovačević smatra da bi primarno uzrok mogao biti ljudski faktor, ali kao drugi razlog naveo je nedostatak ili zatajenje telekomunikacijsko-relejne opreme ili uređaja. Sve to bi, kako je rekao, trebalo biti utvrđeno istragom, piše BHRT.

Izvučeno tijelo i drugog preminulog

Iz olupina sudarenih vlakova u Donjoj Jablanici izvučeno je tijelo drugog preminulog strojovođe, a tehnička ekipa još uvijek raščišćava prostor i nastoji omogućiti ponovno uspostavljanje željezničkog prometa.

Ovu informaciju je za klix.ba potvrdila dežurna županijska tužiteljica, kazavši da je s terena dobila informaciju da su oko 17 sati ekipe uspjele skloniti sve metalne prepreke i doći do tijela preminulog.

Podsjećamo, u sudaru dvaju teretnih vlakova u srijedu oko 23 sata smrtno su stradali zaposlenici Željeznica FBiH T. F. (1971.) i Č. J. (1986.), dok je strojovođa K. H. (1983.) zadobio teške tjelesne ozlijede i prevezen je u Županijsku bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

Jabuka.tv