Dokumentarni film pod nazivom 'Saudi Arabia Uncovered' (Saudijska Arabija bez cenzure) sadrži jezive snimke koje otkrivaju barbarsku praksu u toj državi.

Jedan prizor prikazuje ženu u bukri okruženu saudijskim policajcima nasred ulice u Meki. Ne daju joj ustati s poda dok ona očajnički vrišti 'Nisam to učinila'. Jedan od muškaraca odjeven u bijelu halju tada zamahne sabljom i u jednom potezu odrubi joj glavu.
 

No ovo nije scena iz filma, već stvarna snimka javnog smaknuća u Saudijskoj Arabiji i jedna od brojnih brutalnih scena u novom dokumentarcu kojem je cilj razotkriti brutalnost režima u Saudijskoj Arabiji.

Smaknuće ove žene, optužene da je ubila svoju pokćerku, izazvalo je bijes diljem zemlje, ne zbog njezinog obezglavljenja već zato jer je sve snimljeno kamerama, te jer ubojstvo može vidjeti njezina obitelj.

Film pokazuje kako je ovakvim smaknućima postavljen primjer ostalima i kako javnosti nije dopušteno da oproste ili zaborave zločine. Pravni sustav u Saudijskoj Arabiji baziran je na šerijatskom zakonu i smrtna kazna je izrečena brojnim zločincima, uključujući preljubnike, ubojice, pljačkaše, dilere, vračeve, silovatelje i vjerske otpadnike.

Druga snimka u dokumentarcu prikazuje pet tijela kako vise sa šipke koju drže dvije kranske dizalice. Navodnim kriminalcima prvo su odsjekli glave, a njihova tijela zavezali i objesili kako bi građanima bila podsjetnik na to što se dogodi onima koji izaberu biti kriminalci.

Dok se neke od snimaka već nalaze u javnoj domeni, dokumentarac sadrži i neke rijetke i nikad viđene snimke i priča neispričanu priču o muškarcima i ženama koji su se usudili dići svoj glas protiv režima, te su svoju hrabrost platiti životom.

Film se već suočava s pritiskom, a saudijska aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul zaprimila je prijetnje smrću jer je bila dio dokumentarca.

Hathloul je ranije zatvorena jer je objavila video kako vozi automobil, što je ženama u toj zemlji zabranjeno unatoč tome što su nedavno stekle pravo na glasovanje.
 

Dokumentarac, koji ne samo da prikazuje barbarske zločine i kazne već otkriva i što mladiće i djevojke uče u saudijskim džamijama, tek se treba emitirati, no mogao bi lako biti zabranjen za prikazivanje.

- Kršćani bi trebali biti kažnjeni smrću, sve dok ih sve ne istrijebimo. Trebaju im odrezati glave - kazao je jedan dječak kada ga je kamerman koji je tajno snimao priupitao što su ih učili.

Film prikazuje i potajno snimljenog svećenika kako širi mržnju o neislamskim religijama i moli Alaha da smakne sve koji nisu muslimani.

Dokumentarac 'Saudi Arabia Uncovered' trebao bi biti emitiran 22. ožujka u SAD-u.