U tropskim i suptropskim klimatskim područjima patlidžan se uzgaja direktno iz sjemena, dok u hladnijim područjima bolje uspijeva ako se uzgaja iz presadnica.

Mnoge bolesti i štetočine koji napadaju druge vrste iz fam. Solanaceae napadaju i plavi patlidžan tijekom vegetacije. Najznačajnije vrste gljiva koje ugrožavaju porast plavog patlidžana su uzročnici poleganja: Pythium spp.., Phytophthora spp.. i Rhizoctonia spp.., zatim Verticillium spp.., uzročnici uvelosti i Phomopsis spp.., koje izazivaju uvelost i pjegavost.

Plavi patlidžan, Solanum melongena L, bere se u različitim stadijima razvoja. Ovisno od sorte i temperature, vrijeme od cvatnje do žetve može trajati 10 do 40 dana. Plodovi se uglavnom beru nedozreli, prije nego se sjeme poveća i otvrdne. Čvrstina i sjaj ploda su indikatori faze prije zrenja. Plavi patlidžan zrenjem i prezrevanjem postaje gorak. Prilikom branja veoma je česta pojava oštećenja plodova. Oštećena mjesta su podložna napadu patogena i time i truljenju. Da bi se to izbjeglo preporuča se tijekom branja nose pamučne rukavice i da se plodovi odsijecaju, a ne čupaju. Plavi patlidžan je veoma osjetljiv na uboj i ne može se transportira u pretrpanim sanducima.

Plavi patlidžan može se čuvati do 14 dana jer nakon toga brzo gubi kvalitetu, a time i ekonomsku vrijednost. Poslije dva tjedna čuvanja plodovi u skladištu obično počinju trule. Truljenje je izvjesnije ako su u tom periodu plodovi prenijeti iz optimalnih uvjeta za čuvanje u ne tako optimalne uvjete prodavaonice.

Optimalna temperatura i relativna vlažnost za čuvanje plavog patlidžana su 10-12 ° C i 90-95% RH. Kraće čuvanje i transport na temperaturama koje su ispod ovog okvira koriste se da se spriječi gubitak težine plodova, ali ovakav tretman može prouzročiti oštećenja od hladnoće.

Plodovi plavog patlidžana su vrlo osjetljivi na temperature ispod 10 ° C. Na temperaturi od 5 ° C oštećenje od hlađenja se javlja nakon 6 dana. Tada se na plodovima javlja šupljikavost, bronzavost površine i tamnjenje sjemena i mesa. Na oštećenim plodovima vrlo često se razvija i trulež izazvana gljivama iz roda Alternaria.