U srijedu 18. travnja, nakon opće audijencije na Trgu Sv. Petra, tijekom kratkog susreta s papom Franjom, supružnici Anica i Slavko Jurić iz Rame uručili su mu drvenu minijaturu Uzdolskog križa čiji se original nalazi pored župne crkve na Uzdolu.


Nakon što je ukratko informiran o ovom masakru, čija će se tužna 25. godišnjica obilježiti u rujnu ove godine, primajući dar iz ruku bračnog para Jurić, Sveti Otac nije izgovorio ništa osim jednostavne riječi "Hvala!", no ostao je kratko u tišini pred protumačenim značenjem Uzdolskog križa. Teškim uzdahom pokazao je potresenost na spomen najmlađe žrtve malenog Stjepana Zelića koji je imao samo 10 godina kada je ubijen.Uzdolski križ zamisao je i djelo nekadašnjeg uzdolskog župnika Miljenka Džalte koji je na veliki drveni Gospodinov križ postavio 41 manji s imenima uzdolskih katolika ubijenih u jednom danu u župi Svetog Ivana Krstitelja i to upravo 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

Zanimljivo je da je Sveti Otac tijekom audijencije govorio upravo o znaku križa koji predstavlja kršćanski identitet. Tako je rekao da se kršćansko govorenje, razmišljanje, gledanje i djelovanje nalazi pod tim znakom Isusove ljubavi. Istaknuo je da se Kristovim vjernikom postaje u onoj mjeri u kojoj se križ utisne u nas kao uskrsni znak kako bi se i na izvanjski način očitovao kršćanski način života.Vrijedi još spomenuti kako su uzdolske žrtve masakrirane prije gotovo 25 godina u pet sati ujutro u razdoblju od sat vremena i to samo zato što su bili katolici i Hrvati, a njihova imena na Gospodinovom križu posložena su tako skladno kao da se drže za ruke dok idu u Nebesku Domovinu. Od 41 žrtve, bilo je 12 vojnika HVO-a koji su branili selo i 29 civila od kojih većina starci, žene i djeca. Ni međunarodni sudovi ni Sud BiH do danas još nisu kaznili počinitelje ovoga zločina.

Svake godine 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetog Križa obitelji žrtava i drugi vjernici okupljaju se na Uzdolu gdje mole za žrtve, ali i za počinitelje na što je pozvao Gospodin Isus Krist. Uzdolski križ tako je znak mučeništva, ali i kršćanskog oprosta.